1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pro Hanhikivi -liikkeen puheenjohtaja ihmettelee, onko Fennovoima venkuloinut

Ylen tietojen mukaan Fennovoima on saanut ydinvoimalahankkeeseen mukaan uuden kotimaisen yllätysomistajan. Pyhäjoen ydinvoimalahanketta vastustavan liikkeen puheenjohtaja sanoi hetki ennen tietoa, että jos ydinvoimalan kotimaisuusaste on turvattu Rosatomiin kytkeytyvillä yhtiöillä, kyseessä on "venkulointi".

Kotimaan uutiset
Fennovoiman logo yhtiön Pyhäjoen paikallistoimiston ikkunassa.
Risto Degerman / Yle

Pyhäjoen ydinvoimalahanketta vastustavan Pro Hanhikivi -liikkeen puheenjohtaja pohtii, miten Fennovoima on onnistunut järjestämään ydinvoimalan omistuspohjan siten, että rakentamislupahakemus on voitu jättää.

– Siellä nyt on jotain sellaisia omistusjärjestelyjä ilmeisesti tapahtunut, että he katsovat, että he voivat jättää sen hakemuksen. Muutenhan sitä ei pitäisi ollenkaan jättää, sanoo Pro Hanhikiven puheenjohtaja Helena Maijala hieman ennen kuin Fennovoima oli jättänyt hakemuksensa.

Fennovoima jätti tiistaina rakentamislupahakemuksensa viime hetkillä ennen kello 16.15 olevaa määräaikaa. Yle Uutisten saamien tietojen mukaan ydinvoimayhtiö Fennovoima on saanut uuden kotimaisen omistajan.

Rakentamisluvan myöntäminen edellyttää, että ydinvoimalahankkeessa on tarpeeksi kotimaisia eli EU- tai ETA-alueen toimijoiden omistusta. Yhdeksi vaihtoehdoksi on esitetty, että Fennovoima olisi saanut hankkeeseen mukaan EU- tai ETA-alueelta toimijoita, joilla on kytköksiä venäläiseen Rosatomiin.

Maijala pitää erikoisena, jos kotimaisuusaste on turvattu tällä tavoin "venkuloimalla".

– Minun käsitykseni mukaan venkulointi, mitä sen taustalla olisi, ei missään nimessä täytä eduskunnan hankkeelle asettamia ehtoja.

Jo kymmenes kriittinen hetki

Hän sanoo, että viime vuosien aikana keskusteluyhteys Fennovoiman kanssa on säilynyt, mutta Fennovoiman toiminta on muuten ollut arveluttavaa.

Minun käsitykseni mukaan venkulointi, mitä sen taustalla olisi, ei missään nimessä täytä eduskunnan hankkeelle asettamia ehtoja.

Helena Maijala

– Fennovoima on aloittanut hyvin etupainotteisesti kaikki valmistelevat työt, minusta siinä ei ole kunnioitettu yhteiskunnan sääntöjä eikä aina lakiakaan.

Fennovoima on muun muassa ennen rakentamislupahakemuksen jättämistä hakannut ydinvoimala-alueelta metsää ja rakentanut alueelle teitä.

Maijala sanoo laskeneensa, että nyt on jo kymmenes kerta, kun koko hanke on mahdollisesti kaatumassa. Hän sanoo, että hänen aikansa on viime vuosina mennyt ydinvoimalan vastustamiseen. Hän on ollut mukana Pro Hanhikiven lisäksi paikallispolitiikassa ja hänen perheellään on mökki alueella.

– Nämä roolit ovat vieneet tavallisen elämän pois. On joutunut panostamaan aivan muihin asiouihin kun on koskaan osannut ajatella.

Lue seuraavaksi