1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuoren vuorikiipeilijän ennätysyritys tyssäsi – huolto petti Tadzikistanissa

19-vuotias Juho Knuuttila aikoi valloittaa viisi 7 000 metrin huippua nuorimpana maailmassa ja ensimmäisenä suomalaisena. Yritys ei onnistu, koska logistiikka petti.

Kotimaan uutiset
Kommunizma-huippu Tadzhikistanissa on yli 7000 metriä korkea.
Juho Knuuttila

Surkean sään piti olla ainoa este imatralaisen Juho Knuuttilan ennätysyritykselle. Vuorikiipeilijän oli tarkoitus valloittaa viisi 7 000-metristä vuorenhuippua Keski-Aasiassa.

Aikaa tähän Lumileopardi-haasteeseen sai kulua alle 39 päivää. Tuon verran päiviä haasteeseen meni kazakstanilaisella Denis Urubkolla vuonna 1999. Urubko on ainoa, joka on haasteen suorittanut.

Imatralaisnuorukaisen ennätysyritys ei kuitenkaan toteudu tänä kesänä. Knuuttila kirjoittaa Facebook-sivullaan logistiikasta Tadzikistanin puolella vastaavan yrityksen peruneen helikopterilennot tältä vuodelta.

– Tai pääsee beissiin, jos jaksaa notkua siellä kuukauden. Ei huoltolentoja jne, Knuuttila kirjoittaa.

Tadzikistanissa Knuuttilan piti valloittaa Pik Korzheneskaya ja Pik Kommunizma.

Knuuttila ei kuitenkaan lannistu, vaan kirjoittaa Lumileopardi-huippujen metsästyksen jatkuvan Kirgisian puolella. Hän aloittaa urakkansa Pik Leniniltä, jonka perusleiriin hän pääsee lauantaina.

Pik Leninin valloittamisen jälkeen Knuuttila jatkaa Tien Shan -vuoristoon. Siellä valloitettavina ovat Khan Tengri ja Pik Pobeda.

– Hieno reissu tulossa! Huomenna mennään, Suomessa vielä oleva Knuuttila päättää Facebook-päivityksensä.

Lue seuraavaksi