Kummallisen kylmä alkukesä puhutti – muistatko nämä hurjat sääilmiöt?

Siellä missä kaksi alkukesän lomalaista on kohdannut, puheenaihe on nopeasti kääntynyt poikkeuksellisen viileään ja tuuliseen säähän. Mutta vieläkö muistat vuoden 2010 trombin tai syksyn 2012 laajat tulvat?

myrskyt
YLE / Teemu Mäkinen

Tavanomaista viileämpi ja tuulisempi sää on ollut alkukesän puheenaihe. Säätä on päivitelty työpaikkojen kahvipöydissä ja lomalaisten hytisevissä kohtaamisissa. Nyt jo ihmetellään nopeaa käännettä hellelukemiin.

Vaan on sitä Satakunnassa tätä ennenkin koettu poikkeuksellisia sääoloja.

Trombi keskeytti Sonispheren

Elokuussa 2010 trombi aiheutti vakavia tuhoja Pohjois-Satakunnassa ja Porissa.

Porissa Kirjurinluodon festivaalialueen yli pyyhkäissyt trombi keskeytti Sonisphere-festivaalin ja vaati myös yhden kuolonuhrin. Kankaanpäässä pyörretuuli aiheutti paljon aineellista vahinkoa.

– Kalenterit tippuivat seiniltä. Kun katsoin ulos, piha oli kuin sodan jäljiltä. Koivut olivat menneet nurin. Kaikki oli ohi kymmenessä sekunnissa, muistelee kankaanpääläinen mies.

Tapani-myrskystä miljoonien lasku sähköyhtiöille

Vuoden 2011 jouluna riehunut Tapani-myrsky sai aikaan suuria tuhoja etenkin Satakunnassa. Tuhojen korjauksista ja korvauksista asiakkaille kertyi sähköyhtiöille miljoonien eurojen lasku.

Tarja Seppälän ja Pentti Moilasen maatilalla myrskyn seuraukset tuntuivat enemmän eläimien kuin ihmisten elämässä. Sähkön perässä ovat nimittäin niin lehmien hengitysilma, juomavesi kuin hyvinvointikin.

– Naapurista on tuotu kaupungin vettä ja juotettu lehmiä ämpäreistä. Suurin ongelma on lypsy ja maidon jäähdytys, Tarja Seppälä kertoi tuolloin myrskyn seurauksista.

– Onneksi saatiin eilen aggregaatti. Sillä saadaan sen verran virtaa, totesi Pentti Moilanen.

– Lehmät ammuvat aika paljon palvelujen perään, kun niitä ei ollut lypsetty aamulla eikä illalla. Riskinä on, että maidon solupitoisuus nousee. Pahimmassa tapauksessa utaretulehdukset, totesi Tarja Seppälä.

Lars Töttermaninkin kodista sähköt menivät päiviksi.

– Sisällä oli 15 astetta. Söin kylmää lanttu- ja porkkanalaatikkoa ja kinkkua.

Pakkasukko pani parastaan Karviassa

Karviaa ei turhaan nimitetä Satakunnan Lapiksi. Helmikuussa 2011 pakkanen paukutti ennätyksiä rikki. Karvian Alkkiassa mitattiin tuolloin peräti -33,4 astetta. Seuraavan vuoden helmikuussa elohopea näytti 27,6 asteen pakkaslukemia. Ulla Lehtimäki lykki kuitenkin tyytyväisenä potkukelkkaansa Karvian raitilla.

– Kyllä tätä lunta ja pakkasta on odotettu. Talvella täytyy olla kunnon pakkanen. Ei tässä mitään, kunhan puetaan hyvin. Itse hain lämpöpuvun komerosta. Peräkylissä on vielä enemmän pakkasta. Ei siellä paljon rutista.

Pääministeri tutustui Satakunnan tulvaan

Asuinrakennus täysin tulvaveden saaratmana Poosjärvellä Porissa.
Tulvan saartama asuinrakennus Porin Poosjärvellä.Matti Kauvo / Yle

Syksyllä 2012 ykköspuheenaiheena oli tulva. Tiedotusvälineet välittivät hurjan näköisiä kuvia vesien saartamista rakennuksista ja veden alle jääneistä pelloista ja teistä.

Pohjanmaan lisäksi tulvista kärsittiin etenkin Pohjois-Satakunnassa. Satakunnan tulva-alueen laajuus oli tuhansia hehtaareja. Tilanne oli niin vakava, että silloinen pääministeri Jyrki Katainen kävi tutustumassa tulvaan Karviassa.