Operaattorit: Luopuminen roaming-maksusta ei ainakaan pienennä kännykkälaskuja Suomessa

Suomalaiset teleoperaattorit ovat tyytyväisiä, että matkapuhelimen käyttö EU-alueella halpenee verkkovierailumaksujen poistumisen myötä. Kotimaassa muutos kuitenkin lisää paineita nostaa hintoja.

talous
Nainen käyttää kännykkää.
Yle

EU-komissio, Euroopan parlamentti ja Euroopan neuvosto pääsivät tiistaina yksimielisyyteen lainsäädännöstä, jonka myötä matkapuhelimen käytöstä ulkomailla perittävät roaming-maksut poistuvat kesäkuusta 2017 alkaen.

Suomen kolme suurinta teleoperaattoria Elisa, TeliaSonera ja DNA osasivat odottaa verkkovierailumaksuja koskevaa uutista Brysselistä, sillä telealan yhteismarkkinoita on puuhattu unionissa jo monen vuoden ajan.

Tulevaisuudessa kuluttajat maksavat EU-alueella puheluistaan, tekstiviesteistään ja nettisurffailustaan saman verran kuin kotimaassaan. Elisan hallintojohtajan Sami Ylikorteen mukaan jatkossa suomalaiset säästävät selvästi käyttäessään matkapuhelinta ulkomailla, mutta kotimaassa hinnat voivat nousta.

– Hyvä, että asiakashinnat ulkomailla laskevat. Matkapuhelimen käyttö varmasti lisääntyy, koska nykyisin monet sulkevat puhelimensa kokonaan ulkomailla ollessaan. Toisaalta operaattorin näkökulmasta kustannukset nousevat, sillä operaattorille roaming-käyttö maksaa enemmän. Suomessa on Euroopan edullisimmat liittymähinnat, joten täällä muutos johtaa hintojen nostopaineeseen, Ylikortes toteaa.

Soneran toimitusjohtaja Valdur Laid ennakoi, että verkkovierailumaksujen poistamisen aiheuttamat hinnanmuutokset näkyvät kuluttajille ensi keväästä alkaen.

– Näin tuoreeltaan on vielä hankala arvioida kaikkia vaikutuksia, joita roaming-maksujen poistolla on meidän toimintaamme. Selvää kuitenkin on, ettei tämä tule johtamaan hintojen halpenemiseen Suomessa, Laid toteaa.

Suomalaisten operaattoreiden pelot eivät toteudu

Kun kuluttaja soittaa, lähettää tekstiviestejä tai surffaa internetissä ulkomailla toisen teleoperaattorin verkossa, asiakas maksaa puhelimen käytöstä edelleen kotioperaattorilleen. Tämän jälkeen kotimainen teleyhtiö korvaa käytön ulkomaiselle toimijalle. Suomalaiset operaattorit kuitenkin maksavat näitä niin kutsuttuja tukkumaksuja selvästi enemmän, kuin mitä ne saavat korvauksina ulkomailta, koska suomalaiset matkailijat käyttävät kännyköitä hövelisti verrattuna Suomeen saapuviin turisteihin.

Suomalaisyhtiöiden näkökulmasta onkin tärkeää, että Euroopan komissio aikoo telemarkkinauudistuksen yhteydessä laskea myös operaattorilta toiselle maksettavia tukkuhintoja. Ilman tukkuhintojen leikkausta roaming-maksujen poistamisesta olisi koitunut kotimaisille yhtiöille kallis lasku.

– Me olemme tyytyväisiä, että myös niin sanottuja tukkumaksujen säädeltyjä hintoja lasketaan. Välillä oli huolta, että loppuasiakkaan maksut lähtisivät kokonaan, mutta operaattorilta toiselle maksettaviin korvauksiin ei puututtaisi, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo.

Rajattomien puhelinpakettien loppu?

Verkkovierailumaksujen poistumisen myötä Suomessa tarjottavat liittymätyypit saattavat muuttua jonkin verran.

Monissa muissa Euroopan maissa operaattorit laskuttavat palveluistaan erikseen. Suomessa sen sijaan on paljon rajoittamattomia liittymäsopimuksia, joissa kiinteään kuukausihintaan sisältyy rajattomasti puheluita, tekstiviestejä ja tiedonsiirtoa.

– Jos tämä hinnoittelu siirtyy myös roamingiin, niin meillä tulee ehkä jatkossa olemaan enemmän rajattuja paketteja, tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton Ficomin Reijo Svento arvioi.