Vaarallisia kasvintuhoajia on löytynyt poikkeuksellisen paljon puutarhoilta

Etelänjauhiaisen ja palsamin kuoliolaikkuviruksen löydetyt esiintymät ovat lisääntyneet huomattavasti edellisvuodesta. Kärsijöitä ovat etenkin tomaatit, kurkut ja paprikat.

luonto
Tomaattiterttuja kasvihuoneessa.
Anna Wikman / Yle

Kesäkukkaviljelmiltä on löytynyt keväällä harvinaisen paljon vaarallisiksi kasvintuhoajiksi luokiteltuja etelänjauhiaisia (siirryt toiseen palveluun) sekä palsamin kuoliolaikkuvirusta (siirryt toiseen palveluun).

Koko Suomen viljelmiltä on löytynyt alkuvuoden aikana 55 etelänjauhiaisen ja 60 palsamin kuoliolaikkuviruksen esiintymää, kun koko vuonna 2014 vastaavat luvut olivat 35 ja 4.

Pohjois-Savossa kesäkukkia kasvattavilta puutarhoilta löytyi kevään aikana ainakin kolme palsamin kuoliolaikkuviruksen esiintymää. Etelä-Savossa esiintymiä on löytynyt seitsemän.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Jari Poutiainen muistuttaa, että esiintymiä on voinut olla edellisvuotenakin enemmän, mutta niitä ei ole vain löydetty. Tänä kesänä Evira paikallisti erät, joista etelänjauhiainen ja palsamin kuoliolaikkuvirus olivat peräisin. Virusta sisältäneet kesäkukkaerät tuhottiin ja jauhiaiset tuhottiin torjunta-aineilla.

– Saastuneiden taimien toimittaja on löydetty. Siellä tehdään kaikki mahdollinen ettei sama toistu ensi vuonna, Poutiainen kertoo.

Lajit eivät ole vaarallisia kotipuutarhassa, sillä ne eivät selviä Suomen talvesta. Vihannestuotantoon päätyessä lajit vahingoittavat etenkin tomaatteja, kurkkuja ja paprikoita. Kumpikin kasvintuhoaja aiheuttaa kasvihuoneeseen päätyessään mittavat satotappiot.

Kesäkukat pois viljelmien läheltä

Etelänjauhiaiset leviävät Suomeen Etelä-Euroopasta etenkin joulutähtien ja maljaköynnöksien taimien mukana. Laji on ongelmallinen, sillä se voi levittää yli sataa erilaista kasvien virustautia. Osa taudeista on luokiteltu vaarallisiksi kasvintuhoojiksi.

Palsamin kuoliolaikkuvirusta Suomeen kulkeutuu etenkin suosittujen begonioiden matkassa. Viruksen tyypillisiä oireita ovat renkaanmuotoiset laikut ja kuviot.

Viranomaiset suosittelevatkin, että kesäkukkia ei vietäisi viljelmien läheisyyteen. Näin pyritään estämään etelänjauhiaisen ja palsamin kuoliolaikkuviruksen leviäminen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus