1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poromiehet kuulivat uutisista, että Käsivarteen suunnitellaan tutkaa

Karesuvantoon, Suomen Käsivarteen ollaan suunnittelemassa EISCAT 3D -tutkan sijoittamista osana kansainvälistä hanketta. Alueella porojaan hoitava poromies Nils-Jonas Ketola kertoo, että poromiehet kuulivat tutkahankkeesta ensimmäistä kertaa uutisista.

Kuva: NIPR

Poromiehet kuulivat Käsivarteen suunnitellusta tutkahankkeesta vasta median välityksellä.

Viime viikolla kerottiin, että Suomen Akatemia on myöntänyt 12,8 miljoonaa euroa kansainvälisen EISCAT 3D -tutkajärjestelmän rakentamiseen Norjaan (Skibotn), Ruotsiin (Bergfors) ja Suomeen (Karesuvanto).

Tutkajärjestelmä vaatisi hehtaarin kokoisen maa-alueen Käsivarren paliskunnasta, Enontekiöltä.

Pelkona että vastaavia projekteja tulee lisääkin kuulematta poromiehiä

Nuori poronhoitaja ja Käsivarren paliskunnan hallituksen jäsen Nils-Jonas Ketola kertoo, ettei heillä ollut mitään tietoa hankkeesta, ennen kuin he kuulivat siitä uutisista viime viikolla.

Tavallisesti paliskunnan hallitus saa tiedon sen alueella tapahtuvista maankäyttöasioista ja pääsee myös lausumaan niistä.

– On huono asia, jos tulevaisuudessakin tällaisia projekteja tulee kuulematta meitä. Ihmettelen sitä, että sanotaan, että tutka tulee, vaikka sille ei ole esitetty mitään konkreettista paikkaakaan, sanoo Ketola.

Huolena on myös samantyyppisten hankkeiden ja projektien lisääntyminen tulevaisuudessa.

– Pelkään pahoin, että hanke on jo niin pitkällä, ettei poromiehillä ole mitään sanottavaa asiaan, Ketola sanoo.

"Päätös on niin tuore, ettei keskusteluja paikallisten kanssa ole ehditty käydä"

Oulun Yliopiston fysiikan laitoksen dosentti ja EISCAT 3D -tutkahankkeen apulaisjohtaja Anita Aikio painottaa, ettei hanke missään nimessä ole vielä niin pitkällä etteikö siitä voitaisi keskustella.

– Ilman muuta haluamme keskustella paikallisten kanssa asiasta. On tietenkin tärkeää ottaa poromiesten näkemykset huomioon, jotta hanketta voidaan viedä hyvässä yhteisymmärryksessä eteenpäin, koska uskon, että hankkeella on kokonaisuudessaan positiivisia vaikutuksia Enontekiössä, sanoo Aikio.

Tutkan paikkaa Karesuvannossa ei ole vielä määrätty. Projektin kokonaisrahoituksestakin puuttuu vielä neljäsosa.

– Paikkaa ei ole vielä valittu. Se vaatii ehkä luokkaa 100 metriä kertaa 100 metriä -kokoisen alueen, ei sen enempää.

– Tässä on tarkoitus tulevaisuudessa käydä siellä paikallisten ihmisten kanssa keskusteluja, mutta kun tämä päätös on niin tuore, niin niitä ei ole vielä ehditty käydä. Ehdollinen päätös saatiin vasta kesäkuun alussa. Ihan parhaassakin tapauksessa hanke voisi alkaa ensi kesänä.

Valmis tutka-asema olisi miehittämätön

Tutkan tarkoituksena on mitata maan lähiavaruutta ja sen kytkeytymistä ilmakehään arktisella alueella seuraavien 30 vuoden ajan.

Valmistuessaan tutka-asema toimisi miehittämättömänä.

Anita Aikio sanoo, ettei tutkahankkeella haluta aiheuttaa ongelmia poronhoidolle.

– Emme tietenkään halua aiheuttaa poronhoidolle mitään ongelmia. Ne asiat pitää sitten katsoa ja keskustella, että sijainti tulee olemaan hyvä ja kaikkia tyydyttävä, sanoo Aikio.

Korjattu pinta-ala myös kuvatekstiin2.11.2016, klo 11.11