Vakuutusyhtiön sairaala laajentaa rajusti – "Aika näyttää siirtyykö OP:n painopiste terveysbisnekseen"

OP-finanssikonserni avaa uudet sairaalat Tampereelle, Ouluun, Kuopioon ja Turkuun. Ensimmäistä Oma-sairaalaa on kiitelty tehokkuudesta.

talous
Omasairaalan logo
Yle

OP-finanssiryhmän Oma-sairaala kasvattaa toimintaansa.

Yhtiöllä on tällä hetkellä yksi sairaala Helsingin Huopalahdessa. Huopalahden sairaala on vastikään laajentanut tarjontaansa ortopediasta mmuuhun kirurgiaan, hammashoitoon ja työterveyshuoltoon. Suunnitelmissa on laajentaa myös muille erikoissairaanhoidon aloille.

Parin vuoden kuluessa yhtiö aikoo avata yhteensä neljä uutta sairaalaa Tampereelle, Ouluun, Kuopioon ja Turkuun. Ensimmäiseksi kesällä 2016 aukeaa Tampereen sairaala, ja tästä puolen vuoden välein aukeavat muiden yliopistokaupunkien sairaalat.

– Tämän jälkeen valtaosa suomalaisista asuu parin tunnin ajomatkan päässä palveluistamme, perustelee Oma-sairaalan toimitusjohtaja Harri Aho.

Oma-sairaala hoitaa Pohjolan asiakkaita - entä valinnanvapaus?

Oma-sairaala on Suomen ensimmäinen vakuutusyhtiön omistama sairaala. Se hoitaa pääasiassa omistajansa asiakkaita eli Pohjolassa vakuutettuja ihmisiä.

Haluamme ohjata asiakkaat Oma-sairaalaan, koska täällä pystymme pitämään huolta hoitoketjun nopeudesta ja hinnoittelusta

toimitusjohtaja Harri Aho

80% potilaista tulee Oma-sairaalaan Pohjolan lakisääteisten tapaturma- tai liikennevakuutusten kautta. Loput 20% ovat muiden vakuutusyhtiöiden asiakkaita.

OP-finanssiryhmää onkin arvosteltu julkisuudessa siitä, ohjataanko Pohjolan asiakkaat puoliväkisin Oma-sairaalaan.

Toimitusjohtaja Harri Aho vakuuttaa, että vahingon sattuessa Pohjolan asiakkailla on vapaus valita Oma-sairaalan ja muiden sairaaloiden väliltä.

– Meitä usein haastetaan tuosta, ja täytyy sanoa, että en ole vielä koskaan meidän ala-aulassa nähnyt henkilöä, joka makaa nelinkontin ja sanoo, että en halua tulla sairaalaan, Aho naureskelee.

Jos Pohjolan asiakas haluaa valita muun sairaalan kuin Oma-sairaalan, joutuu hän odottamaan pidempään vakuutusyhtiön korvauspäätöstä.

– Tottakai haluamme ohjata asiakkaat Oma-sairaalaan, koska täällä pystymme pitämään huolta hoitoketjun nopeudesta ja hinnoittelusta, sanoo Aho.

Oma-sairaalaa kiitellään nopeudesta

OP:n Oma-sairaala on kertomansa mukaan onnistunut lähes puolittamaan ortopedian potilaiden hoitoketjuun kuluvan ajan alan keskiarvosta. Näin on onnistuttu lyhentämään sairauspoissaoloja, joista tulee mittavia kustannuksia sekä työnantajille että vakuutusyhtiölle itselleen.

Oma-sairaala on siinä mielessä sellainen helppo nakki, että heillä on ennalta seulottuja potilaita

teollisuustalouden professori Paul Lillrank

Hoitoketjun lyhentämisessä avainasemassa on ollut sairaalan logistiikka: vakuutushakemukset käsitellään sairaalassa, ja potilas leikataan usein jo samana päivänä. Myös hoidon koordinointiin on erityisesti panostettu päällekkäisyyksien ja turhien operaatioiden välttämiseksi.

Asiakkaat ovatkin olleet sairaalan omien mittareiden mukaan tyytyväisiä. Erityisesti kiitellään hoidon nopeutta.

– Jokainen minuutti, jonka potilas on sairaalassa, maksaa meille 150 euroa. Siksi haluamme olla mahdollisimman tehokkaita, sanoo Omasairaala oy:n toimitusjohtaja Harri Aho.

Professori: Helppo olla tehokas, kun valikoi potilaansa

Vaikka moni sairaala häviää Oma-sairaalalle hoitoketjun pituudessa, terveydenhuollon tehokkuutta tutkinut professori muistuttaa, että koordinointi hoitoketjun lyhentäminen on helppoa, kun potilaita on vähän ja he tulevat valikoidusti työterveyden kautta.

– Oma-sairaalahan on siinä mielessä sellainen helppo nakki, että heillä on ennalta seulottuja potilaita, joilla on tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinongelmia. Eli siellä ei ole sitä terveydenhuollon koko kirjoa, vastaa Aalto-yliopiston teollisuustalouden professori Paul Lillrank kysymykseen siitä, mikä on Oma-sairaalan salaisuus.

OP:n painopiste tulevaisuudessa terveysbisnekseen?

OP-finanssiryhmän omien mittareiden mukaan asiakastyytyväisyys Oma-sairaalassa on ollut parempaa kuin yhtiön pankki- ja vakuutuspalveluissa.

Saattaa jopa olla, että tulevaisuudessa OP tekee "Nokiat", eli palveluiden painopiste siirtyy vanhasta liiketoiminnasta uuteen, visioi Omasairaala oy:n toimitusjohtaja.

– Sen aika näyttää. Nyt toistaiseksi meillä on kaksi vahvaa kivijalkaa, pankki- ja vakuutuspalvelut, joihin Oma-sairaalan tehtävä on tuoda lisäarvoa.

Syksyllä Oma-sairaalan nimi muuttuu Pohjola Terveys Oy:ksi.