Hoivakoti kuntoon -projekti teki palvelutalosta rennomman

Somerolaisen palvelutalon toiminta on parantunut Hoivakoti kuntoon -projektin myötä. Asukkaiden päätösvalta on lisääntynyt ja työntekijöiden kiire vähentynyt.

Palvelutalo Tervaskannon asukas Eila Allen pitää kortin pelaamisesta. Kuva: Ari Welling / Yle

Viime syksynä päätettiin laittaa ikäihmisten hoivakodit kuntoon. Yle A-studion käynnistämän projektin keulakuvaksi pääsi somerolainen palvelutalo Tervaskanto.

Tavoitteena oli viedä palvelutaloa asukaslähtöisempään suuntaan, pois laitosmaisuudesta. Projekti on päättynyt ja lopputulokseen ollaan tyytyväisiä. Muun muassa asukkaiden oma päätösvalta on lisääntynyt.

– Täällä saa vapaasti tehdä mitä tykkää. Tulla huoneeseen, kun haluaa. Saa nukkua aamulla pitkään, jos haluaa, kertoo palvelutalon asukas Eila Allen.

Allen viihtyy Tervaskannossa, hänen mukaansa Hoivakoti kuntoon -projekti sai aikaan paljon hyvää.

– Tämä on koti. Kukaan ei ole alakuloinen, kaikki ovat tyytyväisen näköisiä. Hymy huulilla tuolla ruokapöydässä istutaan, Allen toteaa.

Palvelutalon toiminta muuttunut rennommaksi

Palvelutalo Tervaskannossa otettiin käyttöön uusia käytäntöjä Hoivakoti kuntoon -projektin myötä. Muun muassa parempi työvuorosuunnittelu on vähentänyt kiirettä ja lähentänyt hoitajia ja asukkaita. Myös omahoitajuus on korostunut.

Tämä on koti. Kukaan ei ole alakuloinen, kaikki ovat tyytyväisen näköisiä.

Eila Allen

– Aikaisemmin suurin osa vastuusta on ollut tiiminvetäjän harteilla, nyt jokainen hoitaja joutuu ottamaan vastuuta niistä omista hoidettavistaan, toteaa tiiminvetäjä Taru Laaksonen.

Työntekijöiden vastuu on kasvanut. Tämäkin on muuttanut työilmapiiriä ja yhteistyö omaisten kanssa on lisääntynyt.

– Otetaan helposti yhteyttä omaisiin, pysäytellään heitä käytävillä ja järjestetään erilaisia päiväkahvitilaisuuksia. Toiminta on muuttunut rennommaksi, Laaksonen jatkaa.

Palvelutalo Tervaskannon asukkaat kahvilla. Kuva: Ari Welling / Yle

Onnistunut projekti kiinnostaa muitakin

Someron Tervaskannon nykyisestä toiminnasta ollaan kiinnostuneita ja muut palvelutalot hakevat mallia Somerolta. Miten saada toiminta rennommaksi, vaikka henkilökuntaa ei ole lisätty?

Olemme nyt rohkeampia. Aikaisemmin mietimme enemmän ohjeita ja sääntöjä, kuten miten pitkä syömättömyysaika on.

Taru Laaksonen

– Olemme nyt rohkeampia. Aikaisemmin mietimme enemmän ohjeita ja sääntöjä, kuten miten pitkä syömättömyysaika on. Nyt seuraamme sitä, että ikäihminen näyttää hyvinvoivalta ja voi itse päättää enemmän asioista, tiiminvetäjä Taru Laaksonen kertoo.

Laaksonen toteaa, että nyt on aika hyväksi koetut käytännöt pidettävä toiminnassa.

Palvelutalon asukas Aune Hagelberg kertoo pitkän listan Tervaskannon hyvistä puolista.

– Mulla on ruoka, mulla on peti, mulla on asunto, mulla on puhtaus täällä ja hoito on ihan hyvää. Olen tyytyväinen.

Myös monipuolinen toiminta saa kiitosta.

– Täällä on laulua, täällä on elokuvia, teatteriesityksiä. Tanssitkin meillä on, juu, Hagelberg naurahtaa.