1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän syyttäjä syynää Baltian maiden itsenäisyystunnustukset

Venäjän valtakunnansyyttäjä tutkii, tunnustettiinko Baltian maiden itsenäisyys vuonna 1991 Neuvostoliiton lain mukaisesti. Aiemmin Venäjällä on todettu Krimin luovutuksen Ukrainalle olleen laiton.

Ulkomaat
Spasskaya-tornin kello Kremlissä Moskovassa.
Spasskaya-tornin kello Kremlissä Moskovassa.Yuri Kadobnov / EPA

Venäjän valtakunnansyyttäjä Juri Tšaika on aloittanut tutkinnan Virolle, Latvialle ja Liettualle vuonna 1991 annettujen itsenäisyystunnustusten laillisuudesta. Tutkintaa oli vaatinut kaksi Yhtenäinen Venäjä -puolueen kansanedustajaa, Jevgeni Fjodorov ja Anton Romanov.

Neuvostoliittoon liitetyt Baltian maat julistautuivat uudelleen itsenäisiksi elokuussa 1991, kun vanhoillisten vallankaappausyritys Moskovassa oli loppunut Venäjän presidentin Boris Jeltsinin voittoon.

Neuvostoliito tunnusti Baltian maat itsenäisiksi 6. syyskuuta 1991. Päätöksen teki edellisenä päivänä perustettu Neuvostoliiton valtakunnanneuvosto, jonka tehtävänä oli johtaa maata niinsanottuna ylimenokautena. Joulukuussa sama elin totesi Neuvostoliiton lopetetuksi.

Kansanedustajat Fjodorov ja Romanov kyseenalaistavat sen, oliko valtakunnanneuvoston perustaminen Neuvostoliiton perustuslain mukaista – eli oliko se laillinen viranomainen.

Kaksikko on sitä mieltä, että Baltian maiden itsenäisyyden tunnustaminen oli maanpetosrikos.

Viro: Ei ole olennaista

Viron yleisradioyhtiön ERR:n mukaan Viro ei pidä koko kysymystä juridisesti olennaisena. Viro katsoo itsenäisyytensä alkaneen vuonna 1918, ja vuonna 1991 oli kyse vain miehityksen vuoksi keskeytyneen itsenäisyyden palauttamisesta.

Tuolloin vuonna 1918 ei Neuvostoliittoa ollut edes olemassa, vaan se perustettiin 1922.

Tutkimushankkeelle hymähtää myös Dagens Nyheter-lehden haastattelema ruotsalainen Venäjän-tutkija Gudrun Persson.

Hän muistuttaa, että elokuussa 1991 julistautui itsenäiseksi Neuvostoliitosta myös Venäjä, ja tunnusti oitis Baltian maat. Persson kysyy, pitäisikö myös Venäjän itsenäisyys kyseenalaistaa.

Krimin laillinen asema?

Venäjän valtakunnansyyttäjä on aiemmin todennut, että vuoden 1954 päätös Krimin niemimaan siirtämisestä Venäjän neuvostotasavallan alaisuudesta Ukrainan neuvostotasavallalle oli lainvastainen.

Venäjä miehitti ja liitti Krimin itseensä viime vuoden maaliskuussa.

Baltian maiden itsenäisyystunnustuksista kysellyt kansanedustajakaksikko on saanut julkisuutta muun muassa vaatimalla Neuvostoliiton viimeistä presidenttiä Mihail Gorbatšovia oikeuden eteen.

Lähteet: err.ee, dn.se

Lue seuraavaksi