1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Tällainen on uuden ydinvoimalan kroatialainen omistaja

Vihreään energiaan keskittyvällä Migrit Solarna Energija -yhtiöllä on ennestään yksi aurinkovoimala Kroatiassa.

talous
Kuvakaappaus Migrit energija -yhtiön nettisivuilta.
Kuvakaappaus Migrit energija -yhtiön nettisivuilta.migrit-energija.com

Fennovoima jätti tänään uuden Pyhäjoen ydinvoimalaa koskevan rakentamislupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriölle. Ennen hakemuksen jättämistä huomio kohdistui siihen, pystyisikö Fennovoima hankkimaan laitokselle riittävästi omistusta EU- tai Eta-alueelta.

Uusi Fennovoiman löytämä omistaja on kroatialainen energiayhtiö Migrit Solarna Energija, joka on perustettu vuonna 2012. Nuorella yhtiöllä on ennestään ainoastaan yksi voimala – Kroatiassa Orahovican kaupungissa sijaitseva aurinkovoimala, joka aloitti toimintansa vuoden 2012 loppupuolella.

Ydinvoimayhtiö Fennovoiman toimittamassa hakemuksessa Migrit Solarna Energija -yhtiöstä ei kerrota muuta, kuin että se on Outokumpu Oyj:n ja Suomen Voima Oy:n kanssa Voimaosakeyhtiö SF:n suurin omistaja. Voimaosakeyhtiö SF omistaa Fennovoiman. Hakemuksen täydennyksessä kroatialaisyhtiön omistuksiksi tarkennetaan 8,89 prosenttia Voimaosakeyhtiö SF:stä.

Mitään muita tietoja Migrit Solarna Energijasta ei hakemuksessa anneta.

Yhtiön osakepääoma 26 000 euroa

Migrit Solarna Energija on Migrit Energija -nimisen yhtiön tytäryritys. Migrit Energijan nettisivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Migrit Solarna Energijan kautta hoidetaan suurin osa yhtiön liiketoiminnasta.

Migrit-yhtiön sivuilta selviää myös, että yhtiön osakepääoma on 200 000 kunaa eli noin 26 000 euroa. Kyseessä ei siis ole järin suuri yritys. Fennovoima on arvioinut Pyhäjoen ydinvoimalan hinnaksi neljästä kuuteen miljardia euroa. Joidenkin arvioiden mukaan voimalan hinta voi nousta jopa seitsemään miljardiin euroon.

Migrit Energijan johtajaksi on nettisivuilla nimetty Grigory Edel ja sen pääkonttorin kerrotaan sijaitsevan Zagrebissa.

Kroatian kaupparekisterissä yhtiön omistajaksi on merkitty Edelin lisäksi myös Maxim Soloshchanskiy -niminen henkilö. Hänen osoitteensa on Lontoossa. Edelin osoite on Zagrebissa.

Kaupparekisterin mukaan Edelistä tuli yhtiön toimitusjohtaja vasta tämän vuoden maaliskuussa. Häntä ennen yhtiötä johti Maria Grikit, jonka osoite oli Moskovassa.

Yhtiön on perustanut vuonna 2012 Mikhail Zhukov -niminen henkilö, jonka osoite on ollut niinikään Moskovassa. Hänet ja Maria Grikit on sittemmin poistettu rekisteristä.

Sponsoroi rullakiekkojoukkuetta

Migrit-yhtiö kertoo nettisivuillaan myös sponsoroivansa Kuna-nimistä rullakiekkojoukkuetta ja sen Suomeen suuntautuvaa kisamatkaa, joka on heinäkuun alussa.

Twitterissä kroatialaisyhtiön taustoja on spekuloitu aktiivisesti. Yle Uutiset kokoaa alle mielenkiintoisimmat tviitit aiheesta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi