1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Rovaniemen kielipesällä vielä toivoa

Rovaniemen saamenkielisen kielipesätoiminnan ei pitänyt alkaa, koska hakemuksia tuli liian vähän. Kielipesän tilanteesta on kuitenkin neuvoteltu uudelleen, ja se aiotaan laittaa käyntiin jo tämän vuoden puolella.

Sápmi
Mánná lohká sámegielat girjji.
Yle Sápmi

Rovaniemen saamenkielisen kielipesän tilanteesta on neuvoteltu uudelleen. Rovaniemen saamelaiyhdistys Mii ry:n puheenjohtaja Piia Nuorgam kertoo, että kielipesällä on vielä toivoa.

– Rovaniemen kaupungilla oli sellainen vaatimus että pitää olla vähintään viisi lasta. Tietysti tällainen vaatimus johtuu ekonomisista syistä, että heille on kannattavaa järjestää tällaista toimintaa. Mutta kun nythän on sellainen tilanne että Saamelaiskäräjien kautta tulee rahaa tähän kielipesään, nini se ekonominen syy ei voi enää olla voimassa.

– Siksi me kaipasimme että tätä kielipesää yritetään vielä kuitenkin saada pystyyn. Ja nyt Rovaniemen kaupunki lupasi että he vielä kuitenkin ottavat vastaan hakemuksia, ja koittavat saada kielipesän käyntiin vielä tämän vuoden puolella.

Saamenkielinen kielipesä käyntiin tämän vuoden puolella

Rovaniemen kaupunki aikoo aloittaa kielipesätoiminnan vaikka hakemuksia ei tullutkaan tarpeeksi, kertoo Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatuspalvelujen palvelualuepäällikkö Tarja Kuoksa .

– Mehän edellytettiin sitä viittä hakijaa jotta se toiminta voidaan aloittaa, ja tällä hetkellä hakemuksia on vain kaksi. Mutta nyt näyttäisi siltä, että tätä toimintaa voitaisiin lähteä käynnistämään tuossa lokakuun alusta, koska silloin hakijoita olisi muutama lisää. Että saataisiin tämä toiminta kuitenki tämän vuoden puolella käyntiin.

– Tietenkin se edellyttää sitä, että me löydetään siihen pätevät työntekijät. Elikkä se alkaisi tällaisena ryhmäperhepäiväkotina, ja meidän täytyisi tietenkin ensin löytää ne sopivat tilat ja työntekijät.

Ei tarpeeksi saamenkielen taitoisia varhaiskasvatusalan ammattilaisia

Rovaniemen varhaiskasvatuspalvelujen palvelualuepäällikko Tarja Kuoksa sanoo, että Rovaniemeltä ei löydy tarpeeksi saamenkielisiä varhaiskasvatusalan ammattilaisia.

– Sehän on ollut aikalailla sellainen haasteellinen asia, että me ei ole saatu saamenkielentaitoisia koulutettuja työntekijöitä. Meillähän on saamenkieliseen päiväkotiinkin lastentarhaopettajan ja lastenhoitajan vakituiset työsuhteet odottamassa sitä että löydettäisiin sinne työntekijät. Meillä on ollut muutama haku tässä, mutta yhtään hakijaa näihin yksiköihin ei ole ollut.

– Nyt on käynnistymässä oppisopimuskouluksella lähihoitajakoulutus saamenkielen taitoiselle henkilölle, niin sillä tavalla ainakin jonkun verran pystyttäisiin tätä rekrytointia helpottamaan.

Tänä keväänä jo 13 sijaista päiväkodissa

Myös Mii ry:n puheenjohtaja Piia Nuorgam harmittelee, kun Rovaniemeltä ei löydy saamenkielisiä lastentarhaopettajia.

– Meillähän on ollut muutenkin täällä vaikea tilanne sen suhteen, että saamenkielisestä päiväkodista on koko kevään ajan puuttunut yksi työntekijä. Tämän kevään aikana on ollut 13 eri sijaista, ja se on tietysti liian paljon.

Lue seuraavaksi