Viharikokset Saksassa lisäntyneet lähes neljänneksellä – Sisäministeri: "Häpeällistä"

Äärioikestolaiset rikokset ovat kovassa nousussa Saksassa. Varsinkin pakolaiskeskukset ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi.

Ulkomaat
mies levittää käsissään Saksan lippua
Mies pitelee Saksan lippua islamisaation vastaisessa Pegida-mielenosoituksessa Dresdenissä, Saksassa 23. helmikuuta.Epa / Arno Burgi

Äärioikeistolaiset rikokset nousivat viime vuonna Saksassa 24 prosentilla. Samaa tahtia kun turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa, lisääntyvät myös heitä vastaan tehdyt rikokset. Varsinkin pakolaiskeskukset ovat olleet Saksassa hyökkäysten kohteena.

– Viha ja väkivalta pakolaisia ja turvapaikanhakijoita vastaan Saksassa on häpeällistä, sisäministeri Thomas de Maiziere sanoi esitellessään vuoden 2014 lukuja.

De Maizieren esittelemä raportti näyttää, että väkivaltaisten äärioikeistolaisten rikosten määrä oli vuonna 2014 990, eli 24 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013. Hyökkäykset pakolaisten koteja vastaan sekä rasistiset kampanjat ovat yli kolminkertaistuneet.

Saksa vastaanotti viime vuonna 200 000 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna jopa 450 000 ihmisen odotetaan hakevan Saksasta turvaa. Viimeksi sunnuntain vastaisena yönä pakoilaisia majoittava talo joutui tuhopolton kohteeksi Meissen kaupungissa lähellä Dresdeniä.

Dresdenissä alkunsa saanut islaminvastainen Pegida on järjestänyt marsseja viime syksystä lähtien. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on aiemmin kommentoinut, että Pegidan muukalaisvihamieliset ja rasistiset iskulauseet tahraavat Saksan maineen ulkomailla.

– Yksi asia on selvä: väkivallalle ja vihalle ei ole yhteiskunnassamme tilaa. Tuomitsen pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaan tehtyjen rikosten nousun, de Maiziere sanoi, ja kiitti samalla niitä saksalaisia, jotka väsymättömästi auttavat pakolaisia ja toivottavat heidät tervetulleiksi.

Lähteet: AFP