Venäjä tutkii Hodorkovskia siperialaisen pormestarin murhan tilaamisesta – "Kesähulluutta"

Hodorskovski tuomittiin Venäjällä petoksesta, veropetoksesta ja kavalluksesta vankeuteen vuonna 2003. Länsimaat arvostelivat tuomion olevan poliittinen, sillä Hodorkovski tunnettiin presidentti Vladimir Putinin arvostelijana.

Ulkomaat
Mihail Hodorkovski.
Mihail HodorkovskiSergey Dolzhenko / EPA

Entisen öljyoligarkin Mihail Hodorkovskin epäillään sekaantuneen siperialaisen pormestarin murhaan vuonna 1998, venäläiset tutkijat sanovat. He aikovat avata murhatutkimuksen uudestaan ja pitävät Hodorskovksia pääepäiltynään.

Hodorkovski epäilee itse, että tutkinnan taustalla on hänen Venäjän-arvostelunsa. Hän on muun muassa kehottanut venäläisiä haastamaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin vallan ja tukenut Ukrainan hallitusta Itä-Ukrainan kriisissä.

Siperialaisen pormestarin Vladimir Petukhovin murhaa tutkiva komitea raportoi suoraan presidentti Vladimir Putinille. Tutkintakomitea väittää saaneensa uusia todisteita pormestari Vladimir Petukhovin murhasta. Petukhov oli osallisena verojen maksua koskevassa kiistassa Hodorkovskin Jukos -öljy-yhtiön kanssa.

– Tutkintakomitean saaman tiedon mukaan Jukosin johtaja Mihail Hodorskovski on saattanut henkilökohtaisesti tilata murhan ja joukon muita erittäin vakavia rikoksia, komitean tiedottaja Vladimir Markin sanoi tarkentamatta syytöksiään.

Hodorskovski vastasi tietoon ironisesti.

– Pyydän Markinia selventämään, onko tämä reaktio Haagin päätökseen vai artikkelisarjaan Putinin jälkeisestä Venäjästä? hän kysyi Twitter-tilillään.

Haagilainen tuomioistuin määräsi Venäjän viime vuonna maksamaan 45 miljardin euroa Jukosin osakkeenomistajille, koska yhtiö hajotettiin.

Hodorskovin asianajaja on sivuuttanut tutkintakomitean väitteet fantasiana, ja Hodorskovskin tiedottaja kutsui väitteitä joksikin kesähulluuden muodoksi.

Hodorskovski tuomittiin Venäjällä petoksesta, veropetoksesta ja kavalluksesta vankeuteen vuonna 2003. Länsimaat arvostelivat tuomion olevan poliittinen, sillä Hodorkovski tunnettiin presidentti Vladimir Putinin arvostelijana.

Hän istui vankilassa kymmenen vuotta, ennen kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin armahti hänet Sotšin talviolympialaisten alla joulukuussa 2013. Hän on asunut siitä lähtien Sveitsissä.

Lähteet: AP, AFP