1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU lupaa maahanmuuttoon tukea "etulinjan" valtiolle – "Unkari on paineen alla"

Unkarista on viimeisten kahden vuoden aikana tullut läpikulkumaa Lähi-idästä, Afrikasta ja Aasiasta Eurooppaan pyrkiville turvapaikanhakijoille.

Ulkomaat
Poliisin kiinniottamia Tisza joen yli tulleita siirtolaisia.
Poliisin kiinniottamia Tisza joen yli tulleita siirtolaisia 23. kesäkuuta lähellä Szegediä. Zoltan Gergely Kelemen / EPA

Unkarille luvataan taloudellista tukea ja asiantuntijoiden apua maahanmuuttoaallosta selviytymiseksi, Euroopan unionin virkamies kertoo. Unkariin on tullut tänä vuonna noin 60 000 turvapaikanhakijaa.

– Unkari saa lähes kahdeksan miljoonaa euroa tukea, jotta se selviytyisi maahanmuutosta, EU-komission maahanmuuttokysymyksistä vastaava vanhempi virkamies Dimitris Avramopoulos sanoi Budapestissa tiistaina.

Avramopoulos kutsui Unkaria etulinjan valtioksi maahanmuutossa. Hän lupasi, että Eurooppa auttaa aina etulinjan valtioitaan.

– Unkari on paineen alla. Olemme aiemmin puhuneet Italiasta ja Kreikasta, nyt meidän täytyy lisätä joukkoon Unkari.

Unkarista on viimeisten kahden vuoden aikana tullut läpikulkumaa Lähi-idästä, Afrikasta ja Aasiasta Eurooppaan pyrkiville turvapaikanhakijoille. Suurin osa turvapaikanhakijoista saapuu Unkariin Serbian kautta ja jatkaa sieltä Itävaltaan, Saksaan ja Ruotsiin.

Unkarin hallitus on ilmoittanut, että se rakentaa neljä metriä korkean aidan Serbian vastaiselle rajalle maahan pyrkivien siirtolaisten määrän rajoittamiseksi.

– Yritämme omaksua yhteisen eurooppalaisen agendan, yhteinen eurooppalaisen maahanmuuttopolitiikan, mutta jäsenmailta ei evätä oikeutta rajojensa suojelemista, Dimitris Avramopoulos sanoi.

Hän huomautti, että Kreikassa (siirryt toiseen palveluun) ja Bulgariassa on jo rakennettu aitoja maahanmuuton rajoittamiseksi.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi