Professori: Lännen vähäinen kiinnostus Fennovoimaan ei yllättänyt

Fennovoiman uudeksi omistajaksi hankittu kroatialaisyhtiö on täysin tuntematon energia-alan asiantuntijalle. Professori Sanna Syrin mukaan mukaan ei ole yllättävää, että Länsi-Euroopasta ei löytynyt kiinnostusta osallistua ydinvoimahankkeeseen.

talous
Fennovoiman ja kroatialaisen Migrit Solarna Energija yrityksen logoista kuvattu päällekkäiskuva.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Fennovoima järjesti energiaministeri Olli Rehnille täydellisen yllätyksen värväämällä suur-osakkaakseen tuoreen kroatialais-yrityksen. Myös Aalto-yliopiston energiatekniikan professori Sanna Syrille kroatialainen Migrit Solarna Energija on aivan uusi nimi.

– Euroopassa yleisesti sähkömarkkinoiden tilanne yrityksille on huono. Ei ole yllätys, että Länsi-Euroopasta ei löytynyt halukkaita mukaan tulijoita, Syri sanoo.

Yrityksissä on havaittu Euroopan energiapolitiikan uusi suunta – uusiutuvan energian tuet ohjaavat investointeja vahvasti. Mutta professori Syri ei ampuisi ydinvoimaakaan alas.

– Suomen energiajärjestelmässä isoin ongelma on, että olemme aivan liian riippuvaisia sähkön tuonnista talvikaudella. Sekä Olkiluodon uusi reaktori ja tämä Fennovoiman hanke parantaisivat tätä ongelmaa ensi vuosikymmeneltä alkaen.

Tuontisähkön virta käy kuumimpana Ruotsista. Talvella tuonti vastaa lähes kolmea Fennovoiman suunnittelemaa laitosta. Mutta näköpiirissä olevilla sähkön hinnoilla investoinnit eivät houkuttele. Miksi siis kuitenkin pieni kroatialaisyritys haluaa investoida kaukaiseen pohjolaan.

– On mahdollista että uudet kumppanit etsivät ydinvoimaosaamista itselleen tämän hankkeen kautta, Syri arvelee.

Yleensä energiayhtiöt pyrkivät pysyttelemään itselleen läheisillä alueilla, mutta opintomatkat ovat toinen juttu.