Tutkijat tunnistaneet useita kiinnostavia henkilöitä malesialaiskoneen alas ampumiseen liittyen

Malesialaiskone ammuttiin alas Ukrainassa heinäkuun 17. päivänä viime vuonna. 298 ihmistä kuoli.

Ulkomaat
Ohjuksia, taustalla Tupolev-kone.
Venäläisiä Buk-M2-ilmatorjuntaohjuksia esiteltiin Moskovan ilmailu- ja avaruusmessuilla elokuussa 2013.Maxim Shipenkov / EPA

Tutkijat ovat tunnistaneet useita kiinnostavia henkilöitä, jotka liittyvät malesialaiskoneen alas ampumiseen Ukrainassa viime vuoden heinäkuussa, hollantilaiset syyttäjät kertovat.

– Meillä on iso ryhmä ihmisiä, joista olemme tällä hetkellä kiinnostuneita, joita kohtaan meillä on keskimääräistä suurempi kiinnostus, pääsyyttäjä Fred Westerbeke kertoi Rotterdamissa tiistaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

– Mutta emme ole vielä valmiita ottamaan virallista askelta, joka tekisi heistä epäiltyjä.

Hollanti johtaa kansainvälistä tutkimusta onnettomuuden syistä. Se on myös vastuussa rikossyytteiden nostamisesta niitä vastaan, jotka ovat vastuussa onnettomuudesta. Tutkimukseen osallistuvat Hollannin lisäksi Belgia, Ukraina, Malesia ja Australia.

Tutkinta kestää ainakin vuoden loppuun

Tutkijat ovat haastatelleet sataa silminnäkijää ja tarkastelleet valtavan määrän materiaalia, videoita ja sosiaalisessa mediassa levinneitä tietoja. Pääsyyttäjän mukaan tutkimuksessa on otettu merkittäviä edistysaskeleita, mutta jutun asiakirjojen kokoaminen oikeudenkäyntiä varten kestää ainakin vuoden loppuun.

Tutkijat pitävät todennäköisimpänä, että kone ammuttiin alas maasta ilmaan laukaistulla ohjuksella. Pääsyyttäjä Fred Westerbeken mukaan muita teorioita ei kuitenkaan voida vielä sulkea pois.

Sekä Ukrainan hallituksen joukot että Venäjä-mieliset separatistit ovat kieltäneet osallisuutensa onnettomuuteen. Malesialaiskoneessa kuoli 298 ihmistä, joista suurin osa oli hollantilaisia.

Kahden uhrin jäänteitä ei ole löydetty

Kahden malesialaiskoneessa kuolleen ihmisen ruumiita ei ole vieläkään löydetty. Hollannin oikeusministerin Ard van der Steurin mukaan jäänteiden löytäminen on epätodennäköistä. Niitä on etsitty onnettomuuspaikalta useita kertoja.

Viimeiset kaksi kadoksissa olevaa kuolonuhria ovat hollantilaisia, ja heidän henkilöllisyytensä on tiedossa. Van der Steur sanoo toivovansa, että kaikki ruumiit voitaisiin palauttaa omaisille heinäkuun 17. päivään mennessä.

Hollanti on ehdottanut, että YK:n turvallisuusneuvosto voisi perustaa kansainvälisen tuomioistuimen, jossa ampumisesta vastuussa olevat tuomittaisiin. Venäjä on ilmoittanut vastustavansa tuomioistuimen perustamista.

Hollannin ulkoministeri Bert Koenders kertoikin eilen maanantaina, että hän keskustelee useiden eri maiden kanssa tehokkaimmasta vaihtoehdosta syyllisten tuomitsemiseen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters