1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirja käteen lomalla – lukeminen lievittää stressiä ja parantaa päätöksentekokykyä

Aivotutkija suosittelee lukemaan kirjoja. Lukeminen kehittää ja avaa uusia maailmoja, mutta se on myös virikkeellistä toimintaa aivoille.

Kotimaan uutiset
Lukija
Marko Melto / Yle

Kirjojen lukeminen on aivojen kannalta erikoinen tehtävä, sillä se vaatii pitkäaikaista muistin käyttöä ja tarinan hallintaa.

– Tämän päivän työelämässä joutuu keskittymään pieniin yksityiskohtiin ja tekemään asioita kiireellä yksi kerrallaan. Se auttaa tekemään nopeita päätöksiä, mutta kirjaa lukiessa pääsee aivan erilaiseen mielentilaan. Pitkään tekstiin perehdyttäessä mieli rentoutuu, mikä vaikuttaa suoraan kognitiiviseen toimintaan, aivotutkija Minna Huotilainen Työterveyslaitokselta kertoo.

Huotilaisen mukaan kirjojen lukeminen auttaa muistamaan, havaitsemaan ja ymmärtämään paremmin sekä tekemään viisaampia päätöksiä. Lukemalla saavutamme rauhallisen tilan, mikä lievittää stressiä.

Hektisen työelämän lisäksi arkeen tuo sirpaleisuutta sosiaalinen media, jonka käyttäminen on yleensä lyhytjänteistä heilahtelua eri asioiden välillä.

– Silpputekstien lukeminen väsyttää, ja aivot tarvitsisivat säännöllistä lepoa.

Mikäli loman alettua on vaikeaa tarttua kirjaan, niin Huotilaisen mukaan seesteiseen tunnelmaan voi päästä myös rauhallista musiikkia kuuntelemalla tai takkatulta katselemalla. Hidas ja yksinkertainen fyysinen tekeminen rauhoittaa ja johdattaa ajattelemaan, että enää ei olekaan kiire vaan aika keskittyä suurempaan kokonaisuuteen.

Lue seuraavaksi