Lähipäiviksi lupailtu lämpö tietää hyvää sienisadolle

Jos alkukesän runsaiden sateiden jälkeen saadaan vihdoin lämmintä säätä, voi metsä tarjota pian varsinaisen sieniyllätyksen. Ensimmäiset tatit ja kanttarellit ovat jo nousseet poimittaviksi.

Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Ilmassa on nyt hyvän ja jopa erinomaisen sienisadon ennusmerkkejä. Pro Agria Etelä-Pohjanmaan asianatuntija Asta Asunmaa sanoo, että kosteutta on nyt ainakin riittävästi.

– Pelkkä kosteus ei kuitenkaan sienille riitä, mutta jos lisäksi tulee lämmintä, kannattaa jo viikon sisään lähteä sienimetsään, vinkkaa Asunmaa.

Ja kun sienet alkavat kunnolla nousta, sienipaikoilla on hyvä piipahtaa parin kolmen päivän välein. Silloin saa saaliiksi nuoria toukattomia sieniä.

Kanttarelleja kerätään jo

Ensimmäisiä kanttarelleja ja tatteja on jo päästy keräämään. Esimerkiksi Sieniseuran Facebook-sivulle innokkaat sienestäjät ovat lähettäneet viime päivinä runsaasti kuvia kanttarelleista ja muista varhaisista sienistä. Kuvat kertovat, että tattikausikin on jo alkanut. Ensimmäiset punikkitatit ovat kasvaneet jo täyteen mittaan.

– Kyllä, tatteja näkyy jo. Oransseja punikkitatteja voi ihastella ihan auton ikkunastakin, vahvistaa Asta Asunmaa.

Viime kesänä ja syksynä saatiin poikkeuksellisen hyvä sienisato. Asta Asunmaan mukaan se sai monet kiinnostumaan ja innostumaan sienestämisestä. Asunmaa toimii opettajana sienikursseilla ja viime syksynä oma sienestäminen jäi kokonaan väliin, kun kurssien kysyntä oli niin kova.

– Ellei voi osallistua kurssille, on ensikertalaisen hyvä pyytää mukaan metsään joku kokenut sienestäjä, joka voi opettaa tuntemaan sieniä.

Asta Asunmaa painottaa, että kerättävät sienet pitää tunnistaa sataprosenttisen varmasti. Mitään riskejä ei kannata ottaa, kun sienten joukossa on kuitenkin tappavankin myrkylllisiä sieniä.  Jos on vähänkin epävarma, voi sienen ottaa mukaan kotiin ja tunnistuttaa se asiantuntijalla.

Tateilla turvallista aloittaa

Sieniharrastus on hyvä aloittaa esimerkiksi juuri tateilla.

– Ne on helppo tunnistaa eikä tiedossa ole myrkyllisiä tatteja.

Asunmaan mukaan tattejakaan ei kannata kuitenkaan kerätä valikoimatta. Osa tateista on mauttomia ja ruokasieninä mitättömiä. Hyviä tatteja ovat esimerkiksi punikkitatit ja herkkutatit. Jos löytää toukattoman ison tatin, ei koppaan tarvitse kerätä kovin montaa sientä, kun kasassa ovat ja aterian ainekset.

– Oikein iso punikkitatti tai herkkutatti voi painaa jopa toista kiloa, mutta yleensä ne ovat muutaman sadan gramman painoisia.

Asta Asunmaa on pannut merkille, että ihmiset ovat alkaneet entistä enemmän syödä sieniä.

– Varsinkin täällä läntisessä Suomessa sienten merkitystä ravintona on aikaisemmin vähätelty, mutta vähitellen ihmiset ovat alkaneet tottua sienten makuun, kun kauppoihin on tullut tarjolle viljeltyjä sieniä.