Isän ja tyttären laatuaikaa pyörien päällä: 1500 kilometriä Suomen halki Jäämeren rantaan asti

"Hullun polkasu" Äkäslompolosta Altaan ei riittänyt ruokolahtelaiselle isälle ja tyttärelle. Kemissä yöpymään pysähtyneet Jyri ja Viivi Karine polkaisevat pohjiksi Suomen halki. Kemiin tullessa kaksikon mittariin oli kertynyt jo 946 kilometriä.

Kotimaa
Viivi ja Jyri Karine pyörien päällä
Kati Siponmaa / Yle

Jyri Karine ja hänen 12-vuotias Viivi-tyttärensä viettävät parhaillaan kesälomareissua, jossa isä-tytär -laatuaikaa on tarjolla yllin kyllin.

Kahden viikon ja 1500 kilometrin pyöräretki Hangosta Jäämeren rantaan starttasi Hangosta juhannuksena. Nyt ensimmäinen tonni on pian takana.

Reissun ensimmäiset kaksi kolmannesta ovat sujuneet melko lailla suunnitelmien mukaan. Alku oli tosin hieman takkuista.

– Kaksi rengasta meni heti ekana päivänä ja seuraavana päivänä hajosi sitten ulkorengaskin. Onneksi Tampereelta saimme ostettua lisää renkaita, sanoo Viivi Karine.

"Me ei olla luovuttajahenkisiä tyyppejä"

Suunnitelma B:tä ei ole olemassakaan.

Jyri Karine

Huonommilla hermoilla matka olisi lopetettu jo alkuunsa, mutta tämä parivaljakko ei luovuttanut.

– Ei me olla semmosia luovuttajahenkisiä tyyppejä, Viivi tähdentää.

Molemmat myöntävät, että myös median kiinnostus reissua kohtaan on antanut motivaatiota. Jyri sanoo, ettei ole hetkeäkään epäillyt heidän hyvin suunnitellun reissunsa onnistumista.

– Jos vain pyörät pysyvät kunnossa eikä sairastumisia tule, niin kaikki menee hyvin. Suunnitelma B:tä ei ole olemassakaan.

Läskit liikkeellä – pyörät siis!

Huolellisesti pakatut pyörät herättävät tien päällä huomiota paitsi tavaramäärän, myös muhkeiden renkaiden vuoksi.

– Miun mielestä niiillä on kevyempi polkea kuin tavallisilla. Ne on oikeastaan tarkoitettu maastoajoon, mutta me käytämme niitä vähän väärin, Viivi virnistää.

Jyri ja Viivi Karine ovat valmiina lähtöön Kemin Mansikkanokalla
Huomioliivit ovat tarpeen erityisesti tieosuuksilla, jossa joutuu ajamaan maantien reunaa.Kati Siponmaa / Yle

Vaikka ovat "läskirenkaat" päässeet näyttämään kykynsäkin matkan aikana.

– Google ohjasi sellaiselle pyöräilyreitille, että ajoimme välillä traktorin levyistä tietä pellolla ja välillä metsäreittejäkin, Viivi hymyilee.

Pyörät ovat pakattu lähtiessä niin, että kaikki mahdollinen tila on rungosta käytetty. Viivi kertoo heidän tehneen itse omiin pyöriin sopivia säilytyslaukkuja.

– Aurinkorasvaa, hyttysmyrkkyä, leiriytymisvälineitä ja vaihtovaatteita... hyvin mahtui kaikki tavarat mukaan, Viivi luettelee.

"Erityisen hullun polkaisu"

Isä ja tytär osallistuivat edellisenä kesänä ensimmäisen kerran järjestettyyn Ylläksen hyväntekeväisyystapahtumaan "Hullun polkasuun", jossa kolmessa päivässä tuli poljettua 360 kilometriä.

Nytkin on tarkoitus osallistua tapahtumaan, mutta isä ja tytär naureskelevat heidän tempauksen olevan "erityisen hullun polkaisu".

– Pistettiiin siihen vähän lisää haastetta alkuun, toteaa Jyri vaatimattomasti.

Kaikkiaan heidän ajettavanaan on 1500 kilometriä, ennenkuin Suomen Hangosta alkanut reissu on edennyt Norjan Altaan asti. Koko reissulle kaksikko käyttää kesälomistaan aikaa pari viikkoa.