Joensuussa lausutaan lampaille Eino Leinoa

Eino Leinon runon säkeet kaikuvat metsän keskellä tönöttävästä pienestä mökkirakennelmasta ohikulkijan korviin. Ohjelmistossa on myös Kalevalaa ja eläinaiheisia runoja. Yleisö vain ei ole ihan perinteinen, Joensuun ArtParkissa lausutaan runoja lampaille.

Kotimaa
Runolampaat Joensuun Hasaniemi ArtPark 01.07.2015
Nelli Kallinen / Yle

– Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysikuu. Kesäyön on onni omanani, kaskisavuun laaksot verhouu, soljuvat Eino Leinon runon säkeet korviin pienestä puumökkeröstä Joensuun Hasanniemessä.

Eläintenhoitaja Timo Reko lausuu Leinon Nocturnea runolampaille.

– Lampaat taitavat kyllä olla enemmän mielissään tästä ruuasta kuin runoista.

Runolampaat Satu, Loru ja Runo muuttivat kesän alussa avattuun ArtParkiin Lieksasta.

Päivät kuluvat pääasiassa lauduntaen ja syksyllä syntyviä karitsoja mahoissa kasvatellen, mutta tiistaisin määkijät kuuntelevat runonlausuntaa ja nauttivat yleisön tarjoamista rapsutuksista Runolammashetkissä.

– Ajatus Runolammashetkiin syntyi lukukoirien kautta. Ajattelimme, että meillä on täällä nämä lampaat, joille ihmiset voivat tulla lausumaan runoja.

Runolammashetkien lisäksi lampaat odottavat rapsutuksia vierailta myös silloin kun ArtParkissa on menossa vaikkapa teatteriesitys.

– Satu, Loru ja Runo ovat mielellään ihmisten lähellä, varsinkin silloin kun niitä syötetään.

– BÄÄÄ-Ä-ÄÄ, Loru vahvistaa.

Teatteria ja "kylähullujen" taidetta

Runolampaiden lisäksi Hasaniemen ArtParkista tai Taidepusikosta löytyy myös muita huvituksia.

– Erityisesti tämä on paikka, joka kehittyy ihmisten myötä. Tänne voi tulla tekemään taidetta, nauttimaan teatterista tai vaikkapa joogaamaan, parkranger Tomi Kervinen kertoo.

Kesän aikana ArtParkissa voi nauttia muun muassa teatteriesityksistä ja ITE-taiteen näyttelystä.

– ITE-taide tarkoittaa itse opittua taiteen tekemistä. Täällä on nähtävillä esimerkiksi betonisia ihmispatsaita ja kierrätysmateriaaleista tehtyjä teoksia.

– Leikkisästi voisi sanoa, että entinen termi ITE-taiteilijasta on kylähullu. Taiteilijoilla on niin kova vimma toteuttaa itseään, että taideteos on pakko tehdä.

Aktiivinen toiminta jatkuu taidepuistossa kesän loppuun saakka ja ensi kesääkin suunnitellaan jo.

– Kyllä Artparkille on Joensuussa selkeästi tilaa, Kervinen tuumii.