Antisemitistinen lautapeli ei mennyt läpi – pelikehittäjille tulee outojakin ehdotuksia

Perinteisten lautapelien rinnalle on tullut tabletilla pelattavia versioita. Peliehdotuksia tulee sekä amatööreiltä että ammatilaisilta. Lautapelien kehittäjälle tulee myös kummallisia ehdotuksia, jotka eivät koskaan jalostu peliksi saakka.

ilmiöt
Ihmisiä pelaamassa lautapeliä ja näyttämässä korttejaan
Nadja Mikkonen / Yle

Moni on raivostunut kanssapelaajilleen Monopolyn parissa ja löytänyt sisäisen kaikkitietäväisyytensä Trivial Pursuitia pelatessa.

Vastoin yleistä luuloa tietokone- ja videopelit eivät ole murskanneet lautapelien suosiota. Digitaalisuus ja lautapelit ovat aina olleet vuorovaikutuksessa, sanoo Ville Kankainen, pelitutkija ja filosofian maisteri Tampereen yliopiston Game Research Labista.

– Jo 1950-luvulla tehtiin tietokoneille käännöksiä shakista, Kankainen toteaa.

Käsittämättömimmät ehdotukset karsitaan

White Castle on yritys, jonka tehtävänä on suodattaa uusien lautapelien ehdotuksista parhaat tuotantoon asti. White Castle toimii muun muassa lelu- ja pelijätti Hasbron välittäjänä lautapelimarkkinoilla.

– Saamme noin 15 lautapelien prototyyppiä kuukaudessa, ja saman verran sähköpostikyselyitä, kertoo White Castlen toimitusjohtaja Anita Landgraf.

Ehdotuksia tulee kaikkialta maailmasta, mutta eniten Euroopasta. Landgrafin mukaan teknologia on mahdollistanut sen, että sekä ammattilaisilta että aloittelijoilta tulee entistä enemmän pelisuunnitelmia.

Saamme noin 15 lautapelien prototyyppiä kuukaudessa.

Anita Landgraf

Mukana on myös ikimuistoisia ehdotuksia.

– Saimme "heitä, liiku ja tee, mitä kohdassa sanotaan" -pelin, jossa oli muukalaisvihamielistä ja antisemitistä sisältöä. Teimme hiukan tutkimusta pelin kehittäjästä ja saimme selville, että hän oli rekisteröitynyt uusnatsi, Landgraf toteaa.

Toinen hylätty ehdotus oli versio Monopolysta, jonka teemana oli mallien maailma. Pelaaja olisi voinut laihduttaa ja kasvattaa suosiotaan pelin juna-asemaruutujen kohdalla.

– Oli myös hyvin outo peli, jossa oli 7 kilogramman painoinen prototyyppi. Kyseessä oli "heitä ja liiku"-pelin ja visailun yhdistelmä, Landgraf sanoo.

– Muistan lempikysymykseni: Kuka poltti Rooman? A) Nero, B) Caesar, C) joku roomalaislegioonalainen, joka ei koskaan jäänyt kiinni.

Lautapelejä löytyy baareistakin

Kankaisen mukaan monesta lautapelistä julkaistaan nykyään digitaalinen versio, joka on nostanut alkuperäisen lautapelin suosiota.

– On viitteitä siitä, että tablettilautapelit ovat hirveän suosittuja, Kankainen sanoo.

Afrikan tähden, Kimblen ja muiden vanhojen klassikoiden rinnalle on tullut uudempia lautapelejä, jotka ovat jo ehtineet vakiinnuttaa asemansa.

Lautapelien suosio lähti kasvuun viitisentoista vuotta sitten, ja pelaamisesta ylipäätään on tullut entistä hyväksytympi harrastus. On myös sukupolvia, jotka ovat kasvaneet pelien parissa.

Pelejä löytyy ravintoloista ja baareissa saattaa olla nykyään lautapelihylly

Ville Kankainen

Mitään lautapelipelaajan arkkityyppiä ei ole, vaikka moni saattaakin mieltää lautapelit joko pikkulasten tai nörttien puuhasteluksi.

– Suosion kasvu on ollut huomattavissa siitä, että pelejä löytyy ravintoloista ja baareissa saattaa olla nykyään lautapelihylly, kertoo Kankainen.

Miksi Monopoly on niin suosittu?

Landgraf arvelee, että Monopolyn, jonka aiempi nimi oli Monopoli, kaltaiset klassikot ovat kestosuosikkeja siksi, että pelikokemus siirtyy sukupolvelta toiselle. Sellaiset pelit ovat myös helppoja selittää uusille pelaajille.

– Oletko koskaan lukenut shakin, Monopolyn tai Parcheesin sääntöjä? Landgraf kysyy.

Uudemmista peleistä klassikon aineksia on ainakin Catanin uudisasukkaat -pelissä, Menolipussa ja Carcassonnessa, hän toteaa.

Kankainen arvelee, että erityisesti Catanin uudisasukkaat toimi lähtölaukauksena lautapelien suosion kasvulle.

– Sen suosio osoitti, että tämän kaltaisille lautapeleille on kysyntää markkinoilla, toteaa Kankainen.