Hyppää sisältöön

"Rasvaa, verta ja punamultaa" - uusi kalliomaalaus löytyi Etelä-Savon Puumalasta

Arkeologin mukaan kivikautisessa kalliomaalauksessa on tikku-ukko ja ehkä toinen tikku-ukko. Ikää kuvalla on vähintään 3500 vuotta.

Ahotaipaleen kalliossa punainen kalliomaalaus. Kuva: Yle

Etelä-Savon Puumalasta on löydetty uusi kalliomaalaus. Maalaus on karkeasti arvioiden kivikauden loppupuolelta eli 3500–6000 vuotta vanha.

Kuvan löysi metsätöissä ollut metsuri, joka kertoi löydöstään maanomistaja Olli Luukkoselle. Paikalla käytyään Luukkonen otti yhteyttä Museovirastoon.

– Eipä siitä meikäläinen selkeää hahmoa saanut hahmotettua. Jonkinmoisen ihmiskuvan siitä mielikuvituksella saa aikaiseksi. Sellaisia hailakoita punaisia viivoja ne käytännössä olivat, Luukkonen kertoo.

Historiallinen löytö ei aiheuttanut miehessä tunnekuohuja.

– Totesin vaan, että kato perkele, tommonen siinä on. Mutta onhan se sinänsä mukava, että se sattui omilta mailta löytymään ja joku on siinä käynyt tuhansia vuosia sitten sormineen maalin kanssa kalliota pyyhkimässä.

Tikku-ukko ja ehkä toinen

Maakunta-arkeologi Martti Koposen mukaan toistaiseksi on arvoitus, mitä kuva esittää.

– Olen tässä pyöritellyt sitä, niin siinä näyttää olevan tikku-ukko ja sen alla ehkä toinen tikku-ukko tai hirvi. Siitä toivottavasti saa selkoa, kun se kuvataan tarkemmin, luultavasti elokuun alussa, Koponen sanoo.

Kuvan tarkka ajoitus perustuu tietoon siitä, miten Saimaan pinnankorkeus on vuosituhansien varrella muuttunut. Ikä saadaan selville täsmällisesti, kun sijaintipaikan korkeus Saimaasta on mitattu.

– Se on tyypillinen kalliomaalauspaikka. Alaosasta sisäänpäin kaartuva kallio, joka aukeaa lounaaseen. Kuva on parin metrin korkeudessa suunnilleen 50 metrin päässä Saimaan rannasta, mutta silloin kun maalaus on tehty, se on ollut rantakallio.

Kaikki Suomen tunnetut kalliomaalaukset on maalattu punavärillä. Siitä, miksi kalliomaalauksia aikanaan tehtiin, on olemassa lähinnä valistuneita arvauksia.

– Väri on punamultaa, johon on sotkettu rasvaa ja verta. Siitä on saatu väri, joka pysyy kiinni kalliossa. Jollain tavalla kuvat liittyvät sen ajan uskomusmaailmaan, mutta sen enempää ei uskalla sanoa, kun suoraa tietoa niiltä ajoilta ei ole, Koponen sanoo.

Ahotaipaleenmäen kalliomaalaus on kymmenes Puumalasta löydetty. Etelä-Savossa esihistoriallisia maalauksia tunnetaan 38 ja koko Suomessa noin 120.