Passin kanssa kannattaa olla tarkkana

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että mailla on erilaisia säädöksiä liittyen matkustusasiakirjoihin. Esimerkiksi Turkki on muuttanut matkustussäädöksiään vuoden alussa niin, että passin täytyy olla voimassa viisi kuukautta maahan saavuttaessa. Mattimyöhästen ei kuitenkaan välttämättä tarvitse jäädä kotimaan kamaralle itkemään, sillä uusia passeja myönnetään lyhyelläkin varoitusajalla.

Kotimaa
Suomen passi pöydällä.
Yle

Suomen epävakaiset säät houkuttelevat monet lomalaiset muualle auringon alle. Matkaa varatessa kannattaa muistaa tarkistaa myös passin voimassaolo.

Vielä viime hetkilläkin ennen lomamatkaa on mahdollista hoitaa matkustusasiakirjat kuntoon.

Express-passin saa päivässä, pikapassin parissa päivässä

Osastosihteeri Kirsi Suominen Joensuun poliisiaseman lupapalveluista kertoo, että monelle saattaa käydä hassusti, kun ei muista tarkistaa maiden vaatimuksia passin voimassaolosta.

Jos huomaa, että passin voimassaoloaika ei täyty, voi harkita esimerkiksi pika- tai expresspassia.

Pikapassin toimitusaika vaihtelee kolmesta viiteen päivään. Valmiin passin voi noutaa valitusta poliisin toimipisteestä ja se on voimassa viisi vuotta.

Jos taas passiasiat jäävät aivan viime tippaan, voi hakea express-passia. Express-passin saa saman päivän aikana, mikäli hakemuksen jättää kello yhteentoista mennessä.

Väliaikaista passia hakiessa täytyy tehdä kirjallinen selvitys siitä, miksi sille on tarvetta.

Kirsi Suominen

Passia voi hakea omalta poliisiasemalta, mutta se noudetaan joko Helsingin poliisiasemalta tai Helsinki-Vantaan lentokentältä. Express-passit valmistuvat saman päivän aikana kello 15 mennessä.

Hätätapauksessa väliaikainen passi

Mikäli on todella kiire, eikä lento kulje esimerkiksi Helsinki-Vantaan kautta, voi hankkia matka-ajaksi passin. Väliaikaisen passin saa marssimalla suoraan poliisiasemalle, mutta silloinkin täytyy muistaa tuoda mukanaan tuore passivalokuva.

– Väliaikaista passia hakiessa täytyy tehdä kirjallinen selvitys siitä, miksi sille on tarvetta, kertoo Kirsi Suominen Joensuun poliisiaseman lupapalveluista.

Kuten nimikin jo kertoo – väliaikainen passi on voimassa vain väliaikaisesti – monessa tapauksessa matka-ajan ja esimerkiksi muutaman kuukauden sen jälkeen.

Osa unohtaa, että Viroonkin tarvitaan passi tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Kirsi Suominen

Vanha passi raukeaa uuden myöntämisen yhteydessä, joten matkan jälkeen on hankittava uusi passi väliaikaisen voimassaolon lakattua.

Voimassaolovaatimukset ulkoministeriön matkustustiedotteista

Maakohtaisia vaatimuksia passin voimassaoloajoille voi katsoa ulkoasianministeriön matkustustiedotteista (siirryt toiseen palveluun). Kirsi Suominen Joensuun poliisiaseman lupapalveluista kertoo, että Viro ja Turkki ovat olleet viime aikoina niitä, jotka aiheuttavat päänvaivaa matkustajille.

– Osa unohtaa, että Viroonkin tarvitaan passi tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Hän kertoo törmänneensä juuri seurueeseen, jolla osalta puuttui Viroon matkustamista varten tarvittavat asiakirjat.

– He saivat itselleen viikon väliaikaisen passin.