1. yle.fi
  2. Uutiset

Duuman puhemies: Venäjä ei lähetä valtuuskuntaa Etyj-kokoukseen

Venäjä tulee osallistumaan Mongoliassa järjestettävään Etyjin kokoukseen, puhemies Sergei Naryškin sanoo uutistoimisto Tassin mukaan.

Ulkomaat
Sergei Naryškin.
Venäjän parlamentin alahuoneen puhemies Sergei Naryškin.Yuri Kochetkov / EPA

Venäjä jää pois Etyjin parlamentaarisesta kokouksesta, raportoi uutistoimisto Tass. Duuman puhemies Sergei Naryškin sanoo Tassin mukaan, että Venäjä ei lähetä valtuuskuntaa Helsinkiin.

Naryškinin mukaan Suomen päätös olla myöntämättä poikkeuslupaa maahantuloon EU:n pakotelistalla oleville venäläispolitiikoille on demokratian ja parlamentarismin loukkaamista.

– On Suomen velvollisuus varmistaa, että yksittäiset henkilöt pääsevät osallistumaan kansainvälisiin tapahtumiin, vaikka henkilö olisikin pakotelistalla, Naryškin sanoi Tassille.

Venäjä osallistuu sen sijaan seuraavaan Etyj-kokoukseen, joka järjestetään Mongolian Ulan Batorissa, EU:n pakotteiden takia matkustuskiellossa oleva Naryškin sanoo.

– Jatkamme Etyjin kanssa työskentelyä. Seuraava tilaisuus järjestetään Ulan Batorisa. Olen varma, että Mongolian viranomaiset hyväksyvät valtuuskuntia kaikista Etyjin jäsenmaista.

Suomen ulkoministeriö ilmoitti eilen illalla, että EU:n pakotelistalla oleville venäläispolitiikoille ei myönnetä poikkeuslupaa maahantuloon Etyk-juhlakokousta varten. Kokous alkaa sunnuntaina Helsingissä.

Etyjin parlamentaarisen kokouksen presidentti Ilkka Kanerva sanoi aikaisemmin tänään, että hän on pyytänyt Venäjä harkitsemaan vakavasti kokoukseen osallistumista. Kokouksen on toivottu muodostavan uuden sillan Venäjän ja Yhdysvaltojen kiristyneisiin väleihin.

Lähteet: Tass

Lue seuraavaksi