Hämeenkadun elävöittämiskokeilu ei vakuuta tamperelaisia – katso kuvat ennen ja jälkeen

Tamperelaiset suhtautuvat epäilevästi kaupungin keskustaa halkovan pääkadun uuteen sykkeeseen. Arvioihin vaikuttaa se, että työt olivat vielä kesken kokeilun alkaessa keskiviikkona.

Kuva: Jukka Töyli / Yle

Jalkakäytävien levennys Tampereen Hämeenkadun itäosassa on otettu käyttöön tästä päivästä alkaen. Kiistellyllä kokeilulla on tarkoitus laajemminkin elävöittää Hämeenkatua, mm. antamalla tilaa kahvilaterasseille ja tapahtumille.

Kadun reunoille tulee myös istutuksia punaisiin suuriin ruukkuihin. Pyöräparkit sijoittuvat poikkikaduille sekä Suomen Pankin aukiolle.

Toukokuun 12. päivä ja heinäkuun 1. päivä otetuista kuvista näkee, ettei muutos ainakaan heti ole suuri. Kuvat saa klikattua suuremmiksi.

Kuva: Jukka Töyli / Yle
Kuva: Marjut Suomi / Yle

Näkymässä rautatieasemalle päin jalkakäytävän levennyksen erottaa uudesta tummasta pinnoitteesta. Tällä kohtaa Hämeenkadun itäpäätä jalkakäytävää on levitetty vain kadun toisella puolella.

Kuva: Jukka Töyli / Yle
Kuva: Marjut Suomi / Yle

"Nuo punaiset ruukut on aika omituiset"

Hämeenkadulla kulkeneet kaupunkilaiset suhtautuivat vielä epäilevästi elävoittämiskokeiluun.

– Kyllähän tämä toistaiseksi aika kaoottiselta näyttää, mutta erittäin hienoa, että tekevät kokeilun sitten kerralla kunnolla loppuun asti.

– En nyt oikein tiedä, että onko kokeilu elävöittänyt katua. Mitäs sitten kun tulee talvi, loppuuko elävöittäminen sitten?

– No ensimmäisenä tulee mieleen tässä kävellessä, että nuo punaiset ruukut on aika omituiset. Liikennepuolesta en osaa sanoa, kun en autoile. Moni on sanonut, että yksityisautoiliun kieltäminen on huonontanut liikkumista.

– Ei ainakaan vielä ole ihmisiä yhtään enempää. Ehkä sitten kun tulee liikkeitä enemmän. Tuossahan on nyt vain tuo jäätelökioski. Keski-Euroopassa tämä olisi ihan hyvä idea, mutta ei tämä tule täällä Suomessa onnistumaan.

– Muuten hyvä idea, että tuodaan kasvillisuutta, mutta luulen että noista istutusruukuista tulee enemmän roskiksia.

Poliittinen vääntö hidasti töitä

Kokeilu alkaa töiden merkeissä. Jalankulkijat joutuvat vielä loikkimaan työkoneiden lomassa. Alun perin muutostöiden piti olla valmiina jo kesäkuun alussa, mutta poliittinen vääntö siirsi töiden valmistumista.

Uusia punaisia istutusaltaita on ehditty kauhistella ja kiitellä. Kuva: Jukka Töyli / Yle

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen käytti otto-oikeuttaan yhdyskuntalautakunnan huhtikuiseen päätökseen. Lautakunnan mielestä Hämeenkadun itäpään ajorataa ei olisi pitänyt kaventaa jalankulkijoiden käyttöön. Tampereen kaupunginhallitus jyräsi yhdyskuntalautakunnan toukokuun alussa.

Töihin päästiin vihdoin toukokuun puolivälissä.

Osa laajempaa kokeilua

Nyt alkanut kokeilu kavennettuine ajoratoineen on osa laajempaa joukkoliikennekatukokeilua.

Tampereen Rautatienkadun ja Hatanpään valtatien välinen osa Hämeenkatua suljettiin yksityisautoilulta vuosi sitten.

Selvityksen mukaan liikennemelu on vähentynyt kokeilun myötä korvin kuultavasti eikä korvaavilla ajoreiteillä ole huomattu suurta liikennemäärien kasvua. Juna-aseman seudulla on liikenne ajoittain ruuhkautunut ja matka-ajat hieman kasvaneet.