1. yle.fi
  2. Uutiset

Kesäkuu oli kylmä ja sateinen – onneksi huomiselle on luvattu hellettä

Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi Nokialla satoi kesäkuussa 50 millimetriä yli keskiarvon. Lämpötilat olivat jopa paria astetta keskimääräistä alemmat.

sää
Synkät pilvet ovat leijuneet koko alkukesän viljelijöiden kiusana. Sade ja kylmä sää ovat vaikeuttaneet kylvötöitä ja hidastaneet sadon kehitystä. Siikalatvan Mankilankylän peltoja 17.6.2015.
Risto Degerman / Yle

Kesäkuu oli suuressa osassa maata 1–2 astetta tavanomaista viileämpi. Kesäkuu oli harvinaisen viileä Pirkanmaalta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella.

Yhtä viileää on ollut vuonna 2004, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Koko maassa kuukauden alin lämpötila oli Saana-tunturissa 13. kesäkuuta mitattu -3,5 astetta. Kuukauden ylin lämpötila ja samalla ainoa hellepäivä mitattiin 29. päivänä, jolloin lämpötila nousi Varkaudessa ja Mikkelissä 25,4 asteeseen.

Kesän ensimmäinen hellepäivä on vain kerran ollut myöhemmin viimeisten noin 50 vuoden aikana.

Keskimääräistä kylmempää Pirkanmaalla, torstaina hellettä

– Pirkanmaalla oli sateista ja lauhaa, sanoo päivystävä meteorologi Ville Ilkka.

Nokialla satoi vettä 111 milliä, mikä on melkein 50 milliä yli keskiarvon.

Lämpötilat olivat Pirkanmaalla jonkin verran alle keskiarvon. Pirkkalan keskilämpötila oli kesäkuussa 12.1 astetta. Se on kaksi astetta pitkän ajan keskiarvoa viileämpi.

Juupajoella, Hyytiälässä ja Jämsässä keskilämpötilat olivat noin 1,5–2 astetta tavallista viileämpiä.

Kuin lohdutukseksi lämpöä kaipaaville Ilmatieteen laitoksen ennuste lupaa torstaille poutaa. Sää muuttuu helteiseksi. Esimerkiksi Pirkanmaalla yön alin lämpötila on 8–13 astetta ja päivän ylin 25 asteen tienoilla.

Lue seuraavaksi