AVI:n ylijohtaja kuntoutuslaitosten ahdingosta: Kehittäkää uutta vanhan tilalle

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltonen kritisoi hallitusohjelman säästöpäätöksiä, jotka ovat johtaneet Kelan kuntoutuspäätösten perumiseen. Kuntoutuslaitoksia on kuitenkin Suomessa liikaa, joten niiden on joka tapauksessa kehitettävä uusia kuntoutusmuotoja selviytyäkseen.

terveys
Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltonen.
Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltonen on ollut mukana Kelan hallituksessa kymmenen vuoden ajan. Maria Bonnor / Yle

Hallitus leikkaa työikäisten kuntoutukseen varattuja määrärahoja 20 miljoonalla eurolla, minkä seurauksena Kela on joutunut perumaan Aslak- ja TYK-ohjelmiin myöntämiään kuntoutuspäätöksiä. Nämä kuntoutusohjelmat yhdistävän Aura-kuntoutuksen alkaminen ensi keväänä peruttiin kokonaan.

Päätöstä on kritisoitu siitä, että se heikentää ennaltaehkäisevää kuntoutusta. Samoilla linjoilla on Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltonen, joka on istunut Kelan hallituksessa kymmenen vuoden ajan. Hänen mielestään päätös on ristiriidassa hallitusohjelman kanssa, jossa puhutaan ennaltaehkäisevästä terveydentuottamisesta, jossa ihminen on itse mukana.

– Samalla napsaistaan pois kuntoutus, joka nimenomaan lähtee siitä, että ihminen on itse omassa työkunnon ylläpitämisessä mukana. Tämä on huono esimerkki.

Aaltonen muistaa edelleen, mitä 90-luvun lamassa tehdyt leikkaukset tekivät hyvinvointiyhteiskunnalle. Hän pelkää, että palveluiden purkaminen on aloitettu nytkin väärästä päästä.

– Hallitusohjelman viesti on erittäin hyvä, eli tämä ehkäisevään, ennakoivaan, kotihoitoon ja sosiaali- ja terveyspalveluun liittyvä panostaminen. Mutta täytäntöönpano on aina suuri haaste. 90-luvulta jäi erityisesti köyhyyden kasvua ja lastensuojelutarvetta, jota on vuosien myötä jouduttu paikkaamaan.

Aaltosen mielestä kvartaali- ja vuosisäästöjen sijaan tulisikin tavoitella pitkän aikavälin säästöjä, eli "todellisen ansainnan logiikkaa".

Erityisesti nuorten kuntoutus vaatii uusia keinoja

Kelan kuntoutusrahojen leikkaaminen tulee Aaltosen mukaan näkymään myös Itä-Suomessa. Veteraanikuntoutuksen määrä laitoskuntoutuksena on vähenemässä, mikä on jo johtanut siihen, että kuntoutuslaitoksia on liikaa. Aaltosen mielestä nyt pitäisi keskustella siitä, miten kuntoutusverkko saadaan pidettyä pystyssä maan eri osissa.

– Meillä on Itä-Suomessa paljon hyviä kuntoutuslaitoksia, jotka ovat tiukasti kilpailleet myös Kelan kuntoutusrahoista ja saaneet niitä, mutta uusia muotoja tulisi nyt kehitellä.

Uusia muotoja kaivattaisiin Aaltosen mielestä erityisesti nuorten psykoterapeuttiseen kuntoutukseen. Terapeuttipulan vuoksi esimerkiksi masennusta sairastavan on vaikea löytää tarvitsemaansa apua, joten vaihtoehtoisia hoitomuotoja olisi kehiteltävä. Aaltonen peräänkuuluttaa laajaa kuntoutusvastuuta, johon sitoutuisivat laitos, koti ja koulu.

– Että siinä lähiympäristössä ja lähiyhteisössä kyetään tukemaan sitä kuntoutumista. Se voi olla silloin pitkäjaksoisempaa eikä puhtaasti laitosta. Erittäin hyviä tuloksia näistä Kelankin kautta tapahtuneista piloteista on ollut, niitä toivoisi lisää, Aaltonen sanoo.