Madagaskarin makeja uhkaa sukupuutto jo 25 vuoden sisällä

Maki-apinoita uhkaa varsinkin väestönkasvu, jonka seurauksena metsää hakataan viljelysmaaksi.

Luonto ja ympäristö
Kolme luonnossa vain Madagaskarilla esiintyvää makiapinaa ensimmäistä kertaa ulkona Avifauna-lintutarhassa.
Kolme luonnossa vain Madagaskarilla esiintyvää makiapinaa ensimmäistä kertaa ulkona Avifauna-lintutarhassa Alphen aan den Rijnissa Hollannissa 9. huhtikuuta. Hollannin suurin lintutarha on lisännyt eläimistöönsä myös muita kuin lintulajeja.Bas Czerwinski / EPA

Maki-apina on niin uhattu, että sitä uhkaa jo neljännesvuosisadan sisällä sukupuutto, raportoi BBC.

Makit elävät luonnossa vain Madagaskarin saarella, Afrikan mantereen itärannikolla. Makeja uhkaa varsinkin väestönkasvu, jonka seurauksena metsää hakataan. Myös makien salametsästys on Madagaskarilla tavallista.

– Arvioni on, että tällä tahdilla makit katoavat kokonaan tältä saarelta 25 vuoden sisällä, yleisradioyhtiö BBC:n haastattelema (siirryt toiseen palveluun) professori Jonah Ratsimbazafy sanoo. Ratsimbazafy toimii johtajana Madagaskarin GERP-keskuksessa, jossa tutkitaan kädellisiä.

Metsä on makeille elintärkeä. Kuitenkin vain kymmenen prosenttia Madagaskarin alkuperäisestä metsästä on enää jäljellä, koska asukkaat tarvitsevat yhä enemmän tilaa viljelylle.

Tutkijat ovat löytäneet 106 makin alalajia, ja niistä melkein kaikki ovat uhanalaisia. Jonah Ratsimbazafyn mukaan negatiivista kehitystä voi jarruttaa vain pitkäjännitteisyydellä.

– Meidän on saatava paikalliset vakuuttuneiksi siitä, että metsät ja makit ovat pelastamisen arvoisia. Ekoturismia ja lisää tutkimusta tarvitaan myös.