Kansanedustaja Vehkaperä: Fennovoima voi vielä saada lisää suomalaisia omistajia

Oululainen kansanedustaja Mirja Vehkaperä (kesk.) sanoo odottavansa ja olettavansa, että Fennovoimaan tulee vielä mukaan lisää suomalaisia omistusta. Hänelle oli pettymys, että Fennovoiman kotimaisuusaste täytettiin hakemalla kissojen ja koirien kanssa kroatialainen omistaja.

politiikka
Mirja Vehkaperä ei lähde Keskustan puheenjohtajataistoon. Hän toivoo YLE Oulun haastattelussa puolueen miehiltä parempaa tukea naisjohtajille.YLE / Antii Pylväs

Oululainen kansanedustaja Mirja Vehkaperä (kesk.) olisi halunnut, että Fennovoimalle olisi löytynyt uusia suomalaisia omistajia kroatialaisen energiayhtiön sijaan.

– Täytyy sanoa, että olisin odottanut, että kotimaisuusastetta olisi ihan kotimaisin yrityksin ja tahoin pystytty pönkittämään enemmän. Pienoinen pettymys oli, että konsulttiyhtiön kautta lähdettiin hakemaan kissojen ja koirien kanssa maailmalta näitä osakkaita.

Vehkaperä pitää mahdollisena, että suomalainen omistus voi yhä kasvaaa.

Totean ja vetoan, että kyllä kotimaisuus ilman mitään ulkomaisia omistuksia olisi hankkeelle eduksi.

Mirja Vehkaperä

– Totean ja vetoan, että kyllä kotimaisuus ilman mitään ulkomaisia omistuksia olisi hankkeelle eduksi. Ihan suomalaiset energiayhtiöt ja muut tahot, jotka pystyisivät lähtemään isoon projektiin mukaan. Sitä odotan ja oletan vielä tapahtuvan.

Vehkaperän mukaan työ- ja elinkeinoministeriön ja valtioneuvoston pitää selvittää kroatialaisyhtiön taustat ja pohtia, voidaanko rakentamislupaa myöntää. Hän muistuttaa, että omistuspohjan lisäksi rakentamisluvalle on muitakin ehtoja, muun muassa säteilyturvallisuuteen liittyviä asioita.

Fennovoiman keskiviikkona jättämässä rakentamislupahakemuksessa on täydennetty omistajalistaa. Uutena osakkaana mukaan on ilmoitettu pikkuruinen kroatialainen energiayhtiö Migrit Solarna Energija. Sen omistuksen myötä hankkeesta on yli 60 prosenttia niin sanotusti kotimaisessa omistuksessa, kuten luvan saamien edellyttää.