Kahvitauon aikana syttynyt palo aiheutti satojen tuhansien vahingot Iisalmessa

Iisalmen keskustassa palaneen naistentalon korjaaminen kestää ainakin puoli vuotta. Kiinteistössä vuokralla olleet yritykset joutuvat muuttamaan toisiin tiloihin remontin ajaksi.

Iisalmi
Paloauto naistentalon edustalla
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Iisalmen keskustassa keskiviikkona aamupäivällä palaneen niin kutsutun naistentalon korjaaminen kestää ainakin puoli vuotta. Talo on suojelukohde, ja sen korjauskustannukset ovat arviolta satoja tuhansia euroja.

– Talo on entisöitävä alkuperäiseen kuntoon ja tässä työssä käytetään mahdollisimman paljon vanhoja materiaaleja. Se tuo lisäkustannuksia, kertoo koordinaattori Katri Savolainen Insinööritoimisto Savolaisesta.

Savolaisen mukaan vakuutusyhtiö sanelee tarkemman korjausaikataulun.

Rakennuksessa oli tehty alkukesän ja kevään aikana julkisivuremonttia. Palo sai alkunsa kuumailmapuhaltimesta, jolla poistettiin talon seinästä vanhaa maalia. Talon rakenteissa kytenyt palo levisi työmiesten kahvitauon aikana rakennuksen ullakolle.

Pelastuslaitos sai ullakon yläpohjassa edenneen palon hallintaan melko nopeasti, mutta sammutusvesi ja savu vaurioittivat pahoin kiinteistöä.

Tuntuuhan tämä aika hullulta.

Eeva-Liisa Luukkonen

Kiinteistössä on liikehuoneistoja. Tuli tuhosi etenkin rakennuksen eteläpäätyä, jossa Eeva-Liisa Laakkosen yritys on vuokralla. Laakkonen ei ollut vielä iltapäivällä nähnyt, millaisia vaurioita hänen tiloihinsa oli tullut.

– Tuntuuhan tämä aika hullulta. Mieheni on hakemassa peräkärryä, jotta saamme säästyneet tavarat siirrettyä pois kiinteistöstä, Laakkonen kertoo.

Iisalmen kaupunki auttaa kiinteistössä vuokralla olleita yrityksiä löytämään uuden osoitteen naistentalon korjaamisen ajaksi.

Naistentalossa on ollut 1800-luvun lopussa kauppa ja sodan aikana talossa majoitettiin evakoita. Ajan saatossa tiloissa on ollut myös muun muassa tallukkatehdas, osto- ja myyntiliike ja erotiikkamyymälä. Kiinteistön omistaa tällä hetkellä Iisalmen Teollisuuskylä Oy.