Lapin keskussairaalan saalistaulu kertoo kuinka jäädään koukkuun

Lapin keskussairaalan ensiapuun tulee muutamia kymmeniä kalamiehiä vuosittain, jotka ovat jääneet kalakoukkuihin. Yleisimmin koukku on jäänyt kiinni sormeen, mutta koukkuja on irroiteltu myös silmistä ja korvista.

Kotimaa
Lapin keskussairaalan ensiavun saalistaulu
Lapin keskussairaalan ensiavun saalistaulussa on vuosien koukkusaalis tallessa.Raimo Torikka / Yle
Saalistauluun on kirjattu paikka mistä koukku on irroitettu
Raimo Torikka kysyy Raudanjoella Vikakönkään partaalla, kuinka kävi siellä kalassa olleelle rouvalle ja ensihoitaja Katja Nousiainen kertoo taulusta enemmän.

Lapin keskussairaalan kalamiesten saalistaulu kertoo millaisia tapauksia vuosien aikana on ensiavussa hoidettu. Saalistauluun on kertynyt koukkuja ja jopa kokonaisia vieheitä lähes kymmenen vuoden ajalta. Taulussa on myös muutamia potilaista poistettuja nauloja.

- Tämä on tämmöinen oma juttu. Joskus myöhemmin on kiva katella, että mitä kaikkea sitä on ihmisistä poistettu. Tavallaan niin kuin vuosien muistoja keräilty, selittää ensihoitaja Katja Nousiainen taulun historiaa.

Lapin keskussairaalan ensiapuun tulee apua hakemaan muutamia kymmeniä koukkuun jääneitä potilaita vuosittain. Yleisimmin koukku on jäänyt kiinni kalastajan sormeen, mutta koukkuja on irroiteltu myös kasvoista ja korvista.

Suurin osa koukkuun tarttuneista selviää omin avuin, mutta hankalimmat tapaukset tullaan hoidattamaan sairaalan ensipuun.

- Varmasti kalamiehet saavat niitä tosi paljon itse poistettua. Kipeähän se on ja sitten jos se on mennyt niin syvälle ja hankalaan paikkaan, että sitä ei saa omin konstein pois, niin totta kai silloin tullaan tänne, kertoo Lapin keskussairaalan ensihoitaja Katja Nousiainen.

Ensihoitaja Katja Nousiainen on avustanut koukunpoistoissa kymmeniä kertoja.

- Kannattaa tietenkin tulla tänne. Saapi toki itsekin poistaa, mutta helpompihan se on täällä poistaa puudutuksessa kuin alkaa itse kotona kivuliaasti sitä tekemään, neuvoo Katja Nousiainen.