Egyptin hävittäjät pommittavat Isisin kapinallisia Siinain niemimaalla – Isisin aamun iskuissa kymmeniä kuolleita

Kyseessä on jo toinen näyttävä isku Egyptissä tällä viikolla. Maanantaina valtionsyyttäjä Hisham Barakat kuoli pommi-iskussa saamiinsa vammoihin Kairossa.

Ulkomaat
Valtionsyyttäjä Hisham Barakat kuoli pommi-iskussa saamiinsa vammoihin Kairossa 29. kesäkuuta.
Valtionsyyttäjä Hisham Barakat kuoli pommi-iskussa saamiinsa vammoihin Kairossa 29. kesäkuuta.Hatem Safwat / EPA

Egyptin F16-hävittäjät ovat pommittaneet ääri-islamistisen Isis-järjestön kapinallisia Siinain niemimaalla, uutistoimisto AFP kertoo. Egyptin armeijan tarkastuspisteisiin Pohjois-Siinailla tehtiin keskiviikkoaamuna useita koordinoituja iskuja.

Isis on kertonut olleensa iskujen takana. Sen Egyptin-haara, Siinain provinssi, on ilmoittautunut iskujen tekijäksi Twitterissä. Isis teki iskut vain päivä sen jälkeen, kun Egypti vannoi tehostavansa Isisin vastaista kamppailua.

Kapinalliset hyökkäsivät viidelle armeijan tarkastusasemalle ja useisiin poliisien asemiin. Kapinallisten vahvuudeksi arvioidaan 70 henkeä. Joukossa oli kolme autolla liikkunutta itsemurhapommittajaa.

Iskuissa kuoli kymmeniä sotilaita, siviilejä ja kapinallisia. Uutistoimistot AFP ja Reuters kertovat, että kuolonuhreja olisi jopa 70. AP:n mukaan kuolleita olisi 53. Eri toimistojen tiedot uhreista ovat vaihdelleet suuresti.

AP kertoo lisäksi, että ainakin 50 sotilasta olisi haavoittunut. Egyptin sotilaat tuhosivat kolme kapinallisten maastoautoa, jotka oli varustettu ilmatorjunta-aseilla.

Hyökkäystä on Egyptissä kuvattu ylivoimaisesti pahimmaksi Siinain alueella.

Siinain niemimaa on strategisesti merkittävä alue. Se rajoittuu lännessä Suezin kanavaan ja idässä Israeliin. Iskut herättävät huolta Egyptin hallituksen kyvystä hillitä kapinallisten toimintaa Siinailla.

Yhteenotoissa on kuollut jo satoja poliiseja ja sotilata. Ne alkoivat sen jälkeen, kun armeija syrjäytti presidentti Muhammed Mursin vallasta kaksi vuotta sitten.

Kyseessä on jo toinen näyttävä isku Egyptissä tällä viikolla. Maanantaina valtionsyyttäjä Hisham Barakat kuoli pommi-iskussa saamiinsa vammoihin Kairossa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP