1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Pelättyä punkkitautia ei ehkä olekaan olemassa

Lääkärien ammattijulkaisun Duodecimin mukaan borrelioosin kroonisena pidetystä tautimuodosta ei ole tieteellistä näyttöä. Maailmalla sen olemassaolosta on kiistelty pitkään.

Kotimaan uutiset
Punkki
Yle

Dosentti Jukka Hytönen kyseenalaistaa punkkien levittämän borrelioosin kroonisen tautimuodon olemassaolon. Hän kirjoittaa asiasta lääkärien ammattijulkaisun Duodecimin uudessa numerossa.

Kliinisen mikrobiologian erikoislääkärinä toimiva Hytönen sanoo, että antibiooteilla hoidetun borreliainfektion jälkeen ilmenevän oireilun yhteyttä borrelioosiin ei ole tieteellisesti todistettu.

– Tilannetta kutsutaan harhaanjohtavasti krooniseksi borrelioosiksi, vaikka oikea nimitys olisi post-Lyme-oireilu tai borrelioosin jälkitila. Oleellista on, että tieteellistä näyttöä lääkehoidon jälkeen kytemään jäävästä infektiosta ei ole, Hytönen kirjoittaa Duodecim-lehden pääkirjoituksessa.

Infektio voi levitä

Maailmalla kroonisen borrelioosin olemassaolosta on kiistelty pitkään. Se on kiistatonta, että punkin puremakohdan ympärille kehittyvä vaeltava ihottuma on borreliabakteerin aiheuttama. Infektio tulee hoitaa antibiooteilla ilman laboratoriotutkimuksia.

Epäselvien oireiden leimaaminen borrelioosiksi johtaa oikean taudinmäärityksen viivästymiseen.

Jukka Hytönen

– Yhtä lailla kiistämätöntä on, että hoitamatta jäävä infektio saattaa levitä muihin elimiin ja edetä jopa vuosia. Levinneellä taudilla voi olla monenlaisia oireita, kuten kasvohermohalvaus ja erilaiset kiputilat, silmä- ja sydänoireet sekä niveltulehdukset.

Taudin levinneessä vaiheessa tarvitaan laboratoriokokeita, joissa osoitetaan borreliavasta-aineet veren seerumista tai aivo-selkäydinnesteestä.

– Myös levinneen borrelioosin hoito perustuu mikrobilääkitykseen, joka usein annetaan laskimonsisäisesti.

Lääkehoidon jälkeinen, elävien borreliabakteerien aiheuttamana pidetty krooninen borrelioosi on kuitenkin eri asia kuin edellä kuvattu levinnyt tautimuoto.

Peittää alleen toisen taudin

Osalle borrelioosin sairastaneista potilaista kehittyy lääkehoidon jälkeen pitkäaikaisia, hankalia oireita. Näitä ovat esimerkiksi niveloireilu, väsymys ja keskittymisvaikeudet. Oireita pidetään usein merkkinä kroonisesta borrelioosista. Tätä yhteyttä Hytönen ei allekirjoita.

– Oireet ovat todellisia, mutta niiden objektiivinen todentaminen on vaikeaa ja yhteys edeltävään borreliainfektioon epävarmaa. Aukotonta näyttöä myöskään pitkäkestoisten lääkehoitojen hyödyllisyydestä jälkitilan hoidossa ei ole.

Hytösen mukaan krooninen borrelioosi -termin käyttö väärissä yhteyksissä aiheuttaa tarpeetonta huolta ihmisissä. Erityisen ongelmallisena hän pitää tapauksia, jotka on diagnosoitu ulkomailla, esimerkiksi saksalaisessa "erikoislaboratoriossa" kyseenalaisin menetelmin. Hytönen sanoo, että nämä testit eivät ole riittävän tarkkoja erottamaan borrelioosipotilaita terveistä.

– Epäselvien oireiden leimaaminen borrelioosiksi johtaa oikean taudinmäärityksen viivästymiseen. Kirjallisuudessa on kuvattu ikäviä tapauksia, joissa jopa pahanlaatuisen sairauden diagnoosi on viivästynyt.

Lue seuraavaksi