Elias Lönnrot -palkinto Mauri Kunnakselle

Elias Lönnrot -palkinto myönnetään viiden vuoden välein ansioituneelle työlle, joka liittyy Kalevalaan, Kantelettareen ja Elias Lönnrotin elämäntyöhön.

kulttuuri
Väinämöinen ja Seppo Ilmarinen.
Arkistokuva Koirien Kalevala -esityksestä Kajaanin kaupunginteatterilta.Hanne Kinnunen / Yle

Kajaanin kaupunki jakaa viiden vuoden välein Elias Lönnrot -palkinnon. Tänä vuonna se myönnettiin kirjailija ja kuvataiteilija Mauri Kunnakselle. Palkinto luovutettiin Runoviikon avajaisissa tänään, keskiviikkona. Palkinto jaettiin jo seitsemättä kertaa.

Kalevalan 150-vuotisjuhlavuonna 1985 perustettu palkinto annetaan suomalaiselle tai ulkomaiselle tieteenharjoittajalle tai taiteilijalle erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä muusta työstä, joka liittyy Kalevalaan, Kantelettareen ja Elias Lönnrotin elämäntyöhön.

Mauri Kunnas.
Arkistokuva. Mauri Kunnas.Jyrki Valkama / Yle

Kunnaksen laaja lastenkirjatuotanto esittelee suomalaista kansanperinnettä, uskomuksia ja elämäntapoja. Esimerkiksi Koirien Kalevala julkaistiin vuonna 1992. Sen myötä Kalevalan hahmot ja tarinat ovat tulleet tutuiksi ja helposti lähestyttäviksi niin aikuisille kuin lapsille. Teos on käännetty englanniksi, ruotsiksi, iltaliaksi ja vastikään se ilmestyi vienankarjalaksi.

Palkinnon ovat aiempina vuosina saaneet kanslianeuvos Väinö Kaukonen, ohjaaja Paavo Liski, muusikko, professori Heikki Laitinen, professori Lauri Honko, tanssija, koreografi Reijo Kela ja tutkija Heikki Rytkölä. Elias Lönnrot -palkinnon suuruus on nyt 4 500 euroa.

Palkinnon myöntämisestä päätti kaupungin sivistyslautakunta ja palkinnon luovutti sivistyslautakunnan puheenjohtaja Eija Hakkarainen.