Venäjä piti puhuttelun Suomelle: "Avoimen vihamielistä toimintaa"

Venäjän ulkoministeriö on kutsunut Suomen Moskovan suurlähettilään puhutteluun Suomen kiellettyä EU:n pakotelistalla olevien venäläispoliitikoiden saapumisen Etyj-kokoukseen..

Ulkomaat
Hannu Himanen
Hannu HimanenYle

Venäjän ulkoministeriö kutsui keskiviikkona alkuillasta Suomen Moskovan suurlähettilään puhutteluun Suomen kiellettyä EU:n pakotelistalla olevien venäläispoliitikoiden maahan saapumisen. Suurlähettilään tapasi Suomenkin asioita hoitava ulkoministeriön virkamies.

Suomen ulkoministeriöstä vahvistetaan, että lähettiläs kutsuttiin puhutteluun.

Suomen ulkoministeriö ilmoitti tiistai-iltana, ettei EU:n pakotelistalla oleville venäläispoliitikoille myönnetä poikkeuslupaa maahantuloon Etyj-juhlakokousta varten. Venäjän valtuuskunnan tärkein jäsen, duuman puhemies Sergei Naryškin, on EU:n pakotteiden takia matkustuskiellossa. Viittaus siihen, että osa delegaation jäsenistä on EU:n pakotelistalla, on Venäjän ulkoministeriön mielestä sopimaton.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkoiltana kutsuneensa lähettilään puhutteluun aiheesta. Ministeriön mukaan Suomen päätös ei ole hyvien naapurisuhteiden mukainen ja se vahingoittaa Suomen ja Venäjän välisiä suhteita. Ministeriön mukaan Venäjä ei voi hyväksyä Suomen päätöstä.

Venäjän delegaatiossa oli alun perin 15 henkilöä, joista kuusi on EU:n pakotelistalla. Heidän joukossaan on Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman puhemies Sergei Naryshkin. Naryshkin ilmoitti tänään, ettei Venäjän virallinen delegaatio osallistu juhlaistuntoon. Sen sijaan yksi duuman jäsen, Nikolai Kovaljov on ilmoittanut osallistuvansa tapahtumaan. Venäjän Etyj-lähettiläs Andrei Kelin sanoi, että Venäjä lähettää kokoukseen maan Suomen suurlähetystössä työskentelevän nuoremman virkamiehen. Myös Venäjän Suomen suurlähettiläs osallistuu juhlaan.

"Suomen päätös avoimen vihamielinen"

Suurlähettiläälle kerrottiin, että Venäjä piti Suomen päätöstä avoimen vihamielisenä. Suomen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen luonnehti Ylelle illansuussa tapaamista Venäjän ulkoministeriössä odotettavissa olleeksi reaktioksi Suomen päätökselle. Ministeriön kannan ilmoitti Suomenkin asioita hoitavan toisen Eurooppa-osaston osastopäällikkö. Tapaaminen ei siis tapahtunut kaikkein korkeimmalla tasolla, eikä kyseessä ollut Venäjän virallinen nootti Suomelle.

Venäjä on raivostunut Suomen päätöksestä. Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dimitri Peskov sanoi keskiviikkona Moskovassa, että Venäjä pitää päätöstä törkeänä.

Venäjän Etyj-lähettiläs sanoi TASS:ille, että viisumit kiellettiin tekosyyn perusteella.

– Suomen ulkoministeriön meille ilmoittama syy viisumien myöntämättä jättämiselle on kaukaahaettu tekosyy: näin Suomi tulkitsee EU:n pakotteita. Tämä päätös oli pahansuopa, lähettiläs Andrei Kelin sanoi.

Lähteet: TASS, AFP, Yle Uutiset