Eurooppa hikoilee ennätyshelteen kourissa – kuvat

Useissa Keski- ja Länsi-Euroopan maissa on tällä viikolla hikoiltu ennätyshelteiden kourissa. Laajoilla alueilla lämpötila on noussut 40 asteeseen tai jopa yli sen. Britanniassa oli keskiviikkona kuumin heinäkuun päivä mittaushistoriassa. Vuoden 2003 helleaallossa Euroopassa kuoli ehkä jopa 70 000 ihmistä.

Ulkomaat
Auringonottajia puistossa Brysselissä, Belgiassa 1. heinäkuuta.
Auringonottajia puistossa Brysselissä, Belgiassa 1. heinäkuuta.Julien Warnand / EPA

Afrikasta pohjoiseen liikkunut kuuma ilmamassa on nostanut lämpötilan ennätyslukemiin laajoilla alueilla Länsi- ja Keski-Euroopassa. Lämpötilat ovat nousseet ennätyslukemiin muun muassa Espanjassa, Portugalissa, Ranskassa ja Britanniassa.

Esimerkiksi Britanniassa keskiviikko oli kuumin heinäkuun päivä sen jälkeen, kun mittaukset aloitettiin 1800-luvulla, kun Lontoon Heathrow’n lentokentällä lämpötilaksi mitattiin 36,7 astetta. Pariisissa puolestaan mitattiin 39,7 astetta, mikä on korkein lämpötila heinäkuussa sitten vuoden 1947 ja toiseksi korkein tilastojen aloittamisen jälkeen vuonna 1873.

Wimbledonin tennisturnauksessa oli toiseksi lämpimin pelipäivä kautta aikojen. Vuoden 1976 ennätys, 34,6 astetta, jäi vain 0,3 asteen päähän.

Espanjan viranomaisten mukaan myös siellä on mitattu ennätyslukemia. Viime viikolla maassa mitattiin kesäkuun ennätyslämpötiloja, kun Madridissa oli lähes 40 astetta lämmintä, mikä on eniten kesäkuussa 95 vuoteen. Espanjan ilmatieteenlaitos sanoi keskiviikkona, että lämpöaalto jatkuu maassa ainakin yhdeksän päivää ja se leviää edelleen myös muualle Eurooppaan, esimerkiksi Saksaan, Italiaan, Puolaan ja Etelä-Ruotsiin.

Lämpötilojen odotetaan Espanjassa nousevan laajoilla alueilla ainakin 40 asteeseen.

Portugali, jota uhkaa erityisen vaikea metsäpalokausi poikkeuksellisen kuivien talven ja kevään jälkeen, sanoi, että maassa oli ollut kuumin ja kuivin kesäkuu 12 vuoteen.

Ranskan viranomaiset sanoivat, että helleaalto on vasta alussa. Tiistaina Ranskan lounaisosissa lämpötila nousi 42 asteeseen ja eteläespanjalaisessa Cordoban kaupungissa mitattiin 44 lämpöastetta.

Helle katkonut sähköjä tuhansilta, YK varoittaa lisääntyvistä helteistä

Helle katkaisi tiistaiyönä sähköt Länsi-Ranskassa noin miljoonasta kotitaloudesta ja toinen sähkökatko Bretagnessa keskiviikkoaamuna jätti noin 100 000 kotitaloutta sähköttä. Myös osa Pariisin junaliikenteestä on kärsinyt katkoksista helteen vuoksi

Viranomaiset ovat varoittaneet helteestä useissa maissa. Pariisissa on avattu erityisiä ilmastoituja tiloja yleisöä varten. Vuonna 2003 helleaallossa kuoli Euroopassa mahdollisesti jopa 70 000 ihmistä. Portugalissa on tilastoitu jo 100 kuolemantapausta normaalitasoa enemmän sen jälkeen, kun lämpötilat alkoivat viikonloppuna nousta.

Myös YK varoitti keskiviikkona, että rajut helteet yleistyvät ilmastonmuutoksen myötä ja kehotti useampia maita ottamaan käyttöön helteestä kertovat varoitusjärjestelmät. Esimerkiksi Ranska ja Belgia ottivat tällaisen järjestelmän käyttöön vuoden 2003 helleaallon jälkeen.

Läkähtynyt orava Meinzissa, Saksassa 30. kesäkuuta.
Läkähtynyt orava Meinzissa, Saksassa 30. kesäkuuta.Fredrik Von Erichsen / EPA
Kirahvi saa kylmän suihkun Ouwehandsin eläintarhassa 30. kesäkuuta, Hollannissa.
Kirahvi sai kylmän suihkun Ouwehandsin eläintarhassa, Hollanissa 30. kesäkuuta.Piroschka Van De Wouw / EPA
Auringonottajia puistossa Brysselissä, Belgiassa 1. heinäkuuta.
Auringonottajia puistossa Brysselissä, Belgiassa 1. heinäkuuta.Julien Warnand / EPA
Nuoria vilvoittelemassa suihkulähteessä Alexanderplatzilla Berliinissä, Saksassa 1. heinäkuuta.
Nuoria vilvoittelemassa suihkulähteessä Alexanderplatzilla Berliinissä, Saksassa 1. heinäkuuta.Monika Skolimowska / EPA
Torkkujia puun varjossa Pariisissa, Ranskassa 29. kesäkuuta.
Torkkujia puun varjossa Pariisissa, Ranskassa 29. kesäkuuta.Etienne Laurent / EPA
Nuoria hyppäämässä Vierwaldstaettersee-järveen Sveitsissä 1. heinäkuuta.
Nuoria hyppäämässä Vierwaldstaettersee-järveen Sveitsissä 1. heinäkuuta.Urs Flueeler / EPA

Lähteet: AFP, AP