Esteettömyys ei ole vain pyörätuoliramppi tai inva-wc

Esteettömyydessä otetaan huomioon esimerkiksi näkemiseen, kuulemiseen, kommunikaatioon ja viestintään liittyvät asiat. Vaasan kaupunki osallistuu esteetön kaupunki 2016-kilpailuun.

Kotimaa
Pyörätuoli ylittämässä kynnystä.
YLE / Kalle Niskala

Esteettömyys mielletään monesti vain pyörätuolirampiksi tai inva-wc:ksi. Vaasan kaupungin esteettömyyden kartoittaja Jenna Veera Asikaisen mukaan se on kuitenkin paljon muuta. Esteettömyydessä otetaan huomioon esimerkiksi myös näkemiseen ja kuulemiseen tai vaikka lastenvaunuilla liikkumiseen liittyvät asiat.

Esteettömyyden kartoittajana Asikainen tutkii esteettömyyden lakipykäliä ja soveltaa niitä käytäntöön. Asikainen on esimerkiksi mittaillut, miten hyvin esteettömyys toimii vaasalaisissa kaupoissa. Asikainen tarkastelee asiakasnäkökulmasta, miten esimerkiksi kauppaan meno ja koko ostoskierros kaupassa onnistuu.

Asikaisen mukaan suurimmat ongelmat eivät ole niinkään yksittäiset väärässä paikassa olevat liikennemerkit tai ahtaat oviaukot kaupoissa, vaan ihmisten asenneongelma ja tietämättömyys esteettömyydestä.

– Ihmiset eivät ymmärrä, mitä on esteettömyys. Moni ystäväni, joka on kuullut, että olen esteettömyyden kartoittajana Vaasan kaupungilla, on kysellyt, mitä oikein teen, Asikainen kertoo.

Koskee kaikkia jossain elämän vaiheessa

Vaasan kaupunki osallistuu EU:n laajuiseen Esteetön kaupunki 2016 –kilpailuun. Kilpailun osallistumisen yhteydessä kaupunki haastaa Vaasan keskustan yritykset mukaan esteettömyyden huomioimiseen ja sen arvioimiseen. Kilpailu on osa isoa vammaisstrategiaa ja osa Esteetön EU-hanketta.

– Tällä pyritään saamaan koko EU:n laajuinen esteettömyys, Jenna Veera Asikainen sanoo.

Asikainen muistuttaa, että esteettömyys koskee jossain vaiheessa suurintaa osaa ihmisistä, ainakin viimeistään vanhuusvaiheessa, jolloin jalka ei enää nouse yhtä korkealle kuin ennen.

– Esteettömyys on todella laaja käsite ja yhdenvertaisuuden yksi peruselementti. Se luo meille kaikille yhdenvertaisen kohtelun ja yhdenvertaisen ympäristön yhteiskunnassa, Asikainen toteaa.