Suomen helle on vielä pientä – Euroopassa monin paikoin jopa 40 astetta

Afrikasta tuleva kuuma ilmavirta leviää viikon aikana liki koko Eurooppaan. Ennusteiden mukaan 30 asteen helteet jatkuvat jopa ensi keskiviikkoon saakka.

Kotimaa

Suomeen on luvassa muutaman päivän ajaksi roimia hellelukemia, mutta Euroopan lukemista jäädään vielä selvästi. Ennusteiden mukaan helleaalto voi paikoin kestää jopa yli viikon.

Esimerkiksi Espanjassa oli jo maanantaina monin paikoin yli 40 astetta. Muun muassa Toledossa ja Sevillassa oli yli 42 lämpöastetta ja Cordobassa peräti 44.

Nyt lämpötilan ennustetaan nousevan koko maassa yli 30 asteeseen. Esimerkiksi Madridiin ennustetaan 37 asteen helteitä ja Sevillaan 38 asteen lukemia. Vain aivan pohjoisessa meren rannalle La Coruñaan ja Santanderiin luvataan siedettäviä 22 asteen lukemia.

Maassa annettiinkin punainen varoitus ankarasta helteestä 43 provinssiin 50:stä. Varoitus annetaan, kun lämpötila nousee yli 34 asteeseen.

Lämmin sää johtuu Afrikasta tulevasta kuumasta aallosta. Ennusteen mukaan suurhelle jatkunee seuraavat yhdeksän päivää,

Italiaan taas luvataan 35-39 asteen lukemia. Lämpimintä on ennusteen mukaan maan pohjoisimmissa osissa, jopa aivan Alppien reunoilla. Esimerkiksi Bolzanoon luvataan 35 asteen lämpötiloja. Vastaavasti aivan etelässä, Sisiliassa jäädään alle 30 asteeseen.

Ranskassa samoja lukemia – Englannissa palattiin normaaliin

Ennusteen mukaan Ranskan sisäosissa ja Välimeren rannikolla on koko viikon lämmintä yli 30 astetta. Viileintä on Atlantin puolella rannikolla, jossa jäädään 21-27 asteeseen. Sää jatkunee samanlaisena aina ensi viikon alkuun saakka.

Sen sijaan Englannissa on keskiviikon ennätyshelteiden jälkeen palattu liki normaaleihin lukemiin. Lämpötilan ennustetaan nousevan hellerajan yläpuolella vain huomenna. Silti selvästi yli 20 asteen lukemia on luvassa koko maahan ainakin viikoksi.

Briteille ennuste on hyvä asia, sillä keskiviikko oli maan historian kaikkien aikojen lämpimin heinäkuinen päivä. Virallisten lukemien mukaan uusi heinäkuun ennätys on 36,7 astetta. Edellinen ennätys oli vuodelta 2006.

Muun muassa Wimbledonin tennisturnauksessa yksi pallopojista jouduttiin viemään sairaalaan kuumuuden takia. Myös osa pelaajista sai hoitoa otteluiden jälkeen.

Saksassa hikoillaan öisinkin - sunnuntaista erityisen kuuma

Saksaan on luvassa koko viikon ajaksi erittäin kuumaa ilmaa. Ennusteiden mukaan tuleva viikonloppu voi olla kuumin sitten vuoden 1881 jälkeen, kun lämpötiloja alettiin tilastoida.

Päivälämpötilat vaihtelevat tänään 32 asteesta 38 asteeseen. Vain Kielissä Itämeren rannalla jäädään alle 30 asteeseen. Myös yölämpötilat ovat lähellä 20 astetta.

Viikonloppuna päivälämpötilat voivat nousta jopa 40 asteeseen. Lisäksi öiksi luvataan jopa 25 asteen hellelukemia. Helle jatkuu pitkälle ensi viikon puolelle. Ensimmäisiä sateita ennustetaan vasta keskiviikolle.

Sveitsissä on annettu hellevaroitus suureen osaan maata. Alppien juurelle odotetaan lähipäiviksi ankaraa helleaaltoa, ja Baselissa voidaan yltää tänään 37 asteeseen.

Puolassa yli 30 asteen helteen alkavat ennusteiden mukaan vasta huomenna perjantaina. Sää jatkuu kuumana aina ensi viikon keskiviikkoon saakka. Sen jälkeen lämpötila laskee lännestä tulevan virtauksen myötä alle 25 asteeseen.

Auringonpalvojia Utrechtin rannalla.
Auringonpalvojia Utrechtin rannalla 1. heinäkuuta.Robin van Lonkhuijsen / EPA
Wienin eläintarhan jääkarhu kärsii korkeista lämpötiloista.
Wienin eläintarhan jääkarhu kärsii korkeista lämpötiloista.Roland Schlanger / EPA
Genevejärven idylliä.
Genevejärven idylliä 1. heinäkuuta.Dominic Steinmann / EPA
Amsterdamissa jäähdyteltiin.
Amsterdamissa jäähdyteltiin keskiviikkona 1. heinäkuuta.Koen van Weel / EPA
Lapset leikkivät suihkulähteillä.
Lapset leikkivät suihkulähteillä 1. heinäkuuta Brysselissä.Julien Warnand / EPA
Mies yrittää suojautua auringolta.
Mies yrittää suojautua auringolta Valladolidissa, Espanjassa.
Jäähdyttelyä puun varjossa Genevejärven rannalla.
Jäähdyttelyä puun varjossa Genevejärven rannalla 1. heinäkuuta.Salvatore si Nolfi / EPA
Nuoria vilvoittelemassa suihkulähteessä Alexanderplatzilla Berliinissä, Saksassa 1. heinäkuuta.
Nuoria vilvoittelemassa suihkulähteessä Alexanderplatzilla Berliinissä, Saksassa 1. heinäkuuta.Monika Skolimowska / EPA
Torkkujia puun varjossa Pariisissa, Ranskassa 29. kesäkuuta.
Torkkujia puun varjossa Pariisissa, Ranskassa 29. kesäkuuta.Etienne Laurent / EPA

Lähteet: AFP, Yle Uutiset