1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maailman ensimmäisestä inarinsaamenkielisestä räppäristä ilmestyy dokumentti

Ohjaaja ja kirjailija Inger-Mari "Ima" Aikion uusi dokumenttielokuva “Amoc – vuosmuš” (suomeksi Amoc – ensimmäinen) esitetään ensimmäistä kertaa Riddu riđđu -festivaaleilla Pohjois-Norjassa Manndalenissa. Dokumentti kertoo maailman ainoasta inarinsaamenkielisestä räppäristä Amocista, Mikkâl Antti Morottajasta.

Kuva: Inger-Mari Aikio

Ohjaaja ja kirjailija Inger-Mari "Ima" Aikion uusi dokumenttielokuva “Amoc – vuosmuš” (suomeksi Amoc – ensimmäinen) esitetään ensimmäistä kertaa Riddu riđđu -festivaaleilla Pohjois-Norjassa Manndalenissa.

Dokumentti kertoo maailman ainoasta inarinsaamenkielisestä räppäristä Amocista, Mikkâl Antti Morottajasta. Amoc oli ensimmäinen, joka alkoi räppäämään parikymmentä vuotta sitten inarinsaameksi. Kielellä, jota puhuu vain 350 ihmistä. Hän oli ensimmäinen, joka julkaisi rap-singlen (Šaali, 2006) inarinsaameksi ja täyspitkän levyn (Amok-kaččâm) vuonna 2007. Morottaja on myös ensimmäinen, joka teki musiikkivideon inarinsaameksi.

– Olen valinnut räppäämisen ja inarinsaamen kielen dokumentin pääteemoiksi, joita seuraan elokuvassani, sanoo Ima.

Mikkâlin isä Matti Morottaja oli taas ensimmäinen, joka aloitti suuren työn pienen inarinsaamen kielen elvyttämiseksi. Hän yhdessä parin

Kuva: Vesa Toppari / Yle

muun kieliaktiivin kanssa perusti Inarinsaamen kieliyhdistyksen (Anarâškielâ servi) vuonna 1986. Yhdistys aloitti ensimmäisen inarinsaamenkielisen kielipesän vuonna 1997.

Amoc on esikuva lapsille ja nuorille

Tähän päivään mennessä inarinsaame on elpynyt ja uusia kielen puhujia on tullut yhteisöön. Lapsena Mikkal isoveljensä ja muutaman muun pojan kanssa olivat ainoat lapset ja nuoret, jotka puhuivat inarinsaamea äidinkielenään. Siitä on vain 20 vuotta aikaa.

Mikkal pyrkii taistelemaan kielensä eteen. Kaikki mitä hän musiikillaan tekee, on osa inarinsaamen kielen elvytystyötä. Hän on suurena esikuvana inarinsaamelaisille lapsille ja nuorille. Amocin räppäämisen myötä inarinsaamesta on tullut coolia.

– Olen kuullut, että Amoc on esikuva inarinsaamelaisille lapsille ja nuorille, sanoo Ima.

Mikkal itse toivoo, että tulisi enemmän inarinsaamenkielisiä muusikoita. Hän on ollut mukana innostamassa lapsia räppäämään omalla kielellään, esimerkiksi räppityöpajassa, jossa inarinsaamenkieliset lapset pääsevät yhdessä Amocin kanssa tekemään uusia kappaleita.

–  Myöskin tässä elokuvassa näytetään, kuinka Amoc pitää räp-työpajaa ja siinä todellakin näkee lasten innon, kuinka he katsovat Amocia ja miten he lähtevät mukaan räppäämiseen, kertoo Ima.

Alkuajoista toisen levyn työstämiseen

Suurin osa dokumentista on kuvattu vuonna 2014 keväästä syksyyn. Mukana on myös pätkiä vuosilta 2004-2007, jolloin Mikkal oli vasta aloitteleva räppäri. Hän myöntää, että jos ei räppäisi inarinsaameksi, hän ei olisi niin kuuluisa kuin nyt on. Musikaalinen tauko ja joidenkin vaikeuksien jälkeen Mikkal on nyt tekemässä toista levyään.

Dokumenttielokuva on 35 minuutin mittainen. Ohjaajana ja tuottajana on Inger-Mari Aikio. Käsikirjoittajana ja leikkaajana toimii Aki Harju. Kuvaajina ovat toimineet Kevin Francett ja Ima itse.

Elokuvan ensi-ilta on ensiviikolla Riddu Riđđu -festivaaleilla Pohjois-Norjassa, mikä on suurimpia saamelaistapahtumia. Inger-Mari Aikio iloitsee, kun pääsee esittämään viimein dokumenttinsa ja ensimmäistä kertaa tärkeässä saamelaistapahtumassa.