1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sään muutos, suojan puute tai häirintä – kattohaikarapoikasen elämä on kiinni pienestä

Koskella kattohaikarapariskunnan pesueesta yksi on löytynyt menehtyneenä. Syytä tapahtuneeseen voi vain arvailla.

Koski TL:n kunnassa pesivä kattohaikarapari. Kuva: Mikko Tamminen

Kattohaikarapariskunta on onnistunut tänä kesänä Suomessa ensimmäistä kertaa pesinnässä ja asia on herättänyt paljon kiinnostusta. Lintujen perheonni sai särön torstaiaamuna, kun paljastui, että pesän kuopus on löytynyt menehtyneenä pesätolpan juurelta.

Koskella satoi tiistaina runsaasti ja senkin on arveltu olleen poikaselle kohtalokasta. Turun Lintutieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Jorma Hellsten sanoo, että syitä linnunpoikasen kuolemaan voi silti vain arvailla.

Kylmällä ne lämmittävät poikasia lepäämällä niiden yllä ja lämpimällä nousevat seisomaan pesässä muodostaen varjon pienille.

Jorma Hellsten

– Toki sade voi nopeasti kylmettää poikasen, jos emo ei sitä suojaa, Hellsten sanoo.

Pienillä lämmönsäätelyjärjestelmä ei vielä toimi, joten vanhemmat koittavat suojella poikasiaan aina tilanteen mukaan.

– Kylmällä ne lämmittävät poikasia lepäämällä niiden yllä ja lämpimällä nousevat seisomaan pesässä muodostaen varjon pienille, Hellsten kertoo.

Vaan miksi vanhemmat eivät olisi olleet suojaamassa poikasia tiistaisen sateen aikana?

– Jaa-a. Voihan niinkin tietysti olla, että ne ovat kokeneet häirintää. Että joku on estänyt niitä tulemasta pesälle.

Heikoin pesueesta menehtyy

Jorma Hellsten muistuttaa, että mikäli ravintotilanne on heikko, niin poikueen heikoin on aina suurimmassa vaarassa menehtyä.

– Tiedä sitten, mikä tilanne on ravinnon suhteen ollut.

Kaksi poikasta on kuitenkin enemmän kuin koskaan ennen.

Jorma Hellsten

Hellsten ei lähde osoittamaan syyttävää sormea tilannetta aktiivisesti tarkkailleisiin ihmisiin. Pesän mediajulkisuus on hänestä pikemminkin suojellut pesintää.

– Kun moni tietää tilanteen olevan herkkä, niin siinä on monta ihmistä pitämässä huolen siitä, ettei kukaan innostu liikaa ja häiritse pesintää.

Hellsten on pahoillaan lintupoikasen menehtymisestä, mutta muistuttaa samalla meneillään olevan pesinnän ainutlaatuisuudesta.

– Kaksi poikasta on kuitenkin enemmän kuin koskaan ennen. Toivottavasti näiden kahden osalta kaikki menee hyvin, Hellsten sanoo.