Hyppää sisältöön

Tuunaripaja ei ole mitään tempputyöllistämistä

Tuunaripajalla tehdään ihan oikeita töitä ja oikeita tuotteita. Työllisyyshankkeen poikimalla pajalla pitkäaikaistyöttömät löytävät piileviä taitojaan ja oppivat uusia.

Viitasaaren tuunaripajalla ompelukoneet surisevat, puikot kilisevät ja kangaspuut paukkuvat. Kierrätystekstiileistä pajalla syntyy mitä kekseliäimpiä tuotteita.

Kymmenkunta ihmistä työllistävän tuunaripajan on synnyttänyt kolmatta vuotta pyörivä työllisyyshanke. Hankkeiden räätälöimiä työllisyyspolkuja moititaan usein keinotekoisuudesta, mutta työllisyyspäällikkö Mervi Paananen ei käsitystä allekirjoita.

Jonna da Cudan on ollut tuunaripajalla jo vuoden. – Tykkään työstä tosi paljon. Minulle on hirveän tärkeätä saada paitsi rahaa myös säilyttää arkirutiini. Itse on hirveän hankala etsiä työtä. Kuva: Ere Ek / Yle Keski-Suomi

– Meillä on normaaleja työpaikkoja, eikä pajakaan ei ole tempputyöllistämistä. Siellä tehdään ihan oikeita töitä ja oikeita tuotteita, joista ihmiset saavat ihan oikeaa palkkaa.

Paanasen mukaan suurin osa ihmisistä lähtee töihin miellellään, kun niitä tarjotaan. Viitasaarella on yli 500 työtöntä, jotka kaikki eivät voi työtä ottaa vastaan.

– Listallamme on paljon ihmisiä, jotka lähtisivät mielellään töihin, mutta he eivät enää kykene. Heille pitäisi saada eläkepäätös.

Työllisyyshanke toimii Paanasen mielestä hyvin. Väkeä on päässyt työvaihtoon yrityksiin ja jäänyt sille tielleen, osa on päässyt kaupungin toimipisteisiin sijaiseksi ja osa on lähtenyt koulutukseen.

Vuodenvaihteessa hankkeen listoilla oli 60 ihmistä, tällä hetkellä 43.

"Ideat syntyvät itsestään"

Tuunaripajalla työskentelee pitkäaikaistyöttömiä ja vaikeasti työllistyviä ihmisiä.

Työpajan ohjaajan Satu Aallon mukaan tuunaripaja tunnetaan paikkakunnalla jo koht

uullisen hyvin. Aikaisempaa kokemusta pajalla työskentely ei tekijöiltä vaadi.

– Jokainen pystyy tekemään käsitöitä. Jos jollain ei ole taitoja tullessa ollut, jakson loppupuolella niitä on sitten jo yllättävänkin paljon. Moni löytää myös piileviä kykyjä itsestään.

Aallon mukaan hänen ei tarvitse yksin ideoida kaikkea.

– Niitä pallotellaan porukalla ja sitten ne syntyvät kuin itsestään.

Perinteisempien käsitöiden rinnalla pajassa on viime aikoina syntynyt esimerkiksi farkuista tehtyjä taimipusseja ja kirjan sivuista himmeleitä.

Tekstiilit paja saa lahjoituksena: kuka tahansa voi viedä sinne puhtaita vaatteita ja kodintekstiilejä. Pajalle tulee myös joiltakin kirpputoreilta tavaraa, mitkä muuten päätyisivät kaatopaikalle.

Tuunaripajan kaatopaikkakuorma on pieni.

– Meillä käytetään aika tarkkaan kaikki, esimerkiksi farkuista jopa saumat. Yleensä lopuista tehdään pätkäkudetta matonkuteeksi, jos ei siitä muuta saa.

Tuunaripajalla vieraili Virpi Kotilainen.

.
.