Sisävesiristeilyjen kausi alkoi hiljaisesti Rovaniemellä ja Kemijärvellä – Inarijärvellä vilkas kesäkuu

Lapissa risteilee kolme sisävesialusta: M/S Ahti Kemijärvellä, Inari III Inarijärvellä ja Kemijoen Helmi Rovaniemellä. Viileä kesäkuu on vaikuttanut risteilyalusten kävijämääriin Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Inarissa kesäkuu on ollut normaalia vilkkaampi.

Kemijoki
Kemijoen Helmi
Meri Marjala / Yle
Kemijoen Helmi
Kemijoen Helmellä matkaavia espoolaisia Outi ja Kari Vänttistä haastattelee Meri Marjala.

Tulvat ja viileä alkukesä ovat viivyttäneet sisävesilaivojen sesongin alkua Kemijärvellä ja Rovaniemellä. Rovaniemen Kemijoen Helmen kevään aloitus viivästyi viikon, koska tulva aiheutti liian suuret virtaukset raskaalle jokilaivalle.

Kemijoen Helmen perinteiset maisemaristeilyt ovat alkaneet heinäkuun alussa. Risteilyillä on ollut jo jonkin verran väkeä, mutta laivassa olisi vielä reilusti tilaa. Kemijoen Helmellä vierailee vuosittain noin 3 500 henkilöä.

Kemijärven risteilylaiva M/S Ahti kerää noin 30 asiakasta joka risteilylle. Vuosittain Ahdilla vierailee 2 000 kävijää. Suurin osa kävijöistä on paikallisia, sillä Kemijärvi ei ole suuri matkailukeskus.

Inarijärvellä Inari III:n kesäkuu on ollut kylmästä säästä huolimatta vuodentakaista vilkkaampi. Päinvastoin kuin Kemijärvellä, Inarissa 80 prosenttia kävijöistä on muilta paikkakunnilta. Paikallisia ihmisillä näkee risteilyilla vieraiden kanssa. Inari III:lla käy kesän aikana arviolta 5 000–6 000 kävijää.

Kemijoen Helmi myynnissä

Yrittäjät Tuula ja Jukka Alapirtti laittoivat Kemijoen Helmen myyntiin, koska he halusivat lisää vapaa-aikaa. Risteilyt venyttävät työpäivät liian pitkiksi.

– Meillä on Valdemarissa 300 hengen terassi, joka työllistää kesällä myös. Tässä kun pikku hiljaa tulee ikää, niin ajateltiin, että olisi mukavaa, jos olisi aikaa kesällä myös itselle, yrittäjä Jukka Alapirtti kertoo.

Muutama ostajaehdokas laivalle on jo kiikarissa. Kemijoen Helmi puretaan, jos kauppoja ei tämän kesän aikana synny.