1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläiskaupunki kielsi joogan uskonnollisena kulttina

Jooga on Venäjällä yhä suositumpaa, ja sitä harrastaa pääministerikin. Nižnevartovskin viranomaisten mielestä se kuitenkin on epäilyttävä kultti, joka on häädettävä julkisista tiloista.

kulttuuri
Medvedevin tytöt näyttivät mallia joogasta Moskovan Punaisella torilla syyskuussa 2011.
Medvedevin tytöt näyttivät mallia joogasta Moskovan Punaisella torilla syyskuussa 2011.Maxim Shipenkov / EPA

Keski-Venäjällä Nižnevartovskissa viranomaiset on kieltäneet joogatunnit kaupungin tiloissa, kertoo Kommersant-lehti. Ainakin kahden joogastudion saamassa kirjeessä viranomaiset sanovat haluavansa estää "uusien uskonnollisten kulttien ja liikkeiden" leviämisen.

Kirjeiden mukaan studioissa harjoitetulla hathajoogalla on "kiistatta yhteys uskonnolliseen toimintaan" ja siinä on "okkultistisia piirteitä". Hathajooga on Euroopan yleisimpiä joogamuotoja.

Kirje yllätti ja pelästytti kaikki, sanoo Inga Pimenova, joka opettaa toisessa kirjeen saaneista joogastudioista.

– Kikatimme samalla, kun kokosimme kirjallista näyttöä siitä, että emme todellakaan ole kultti, vaan terveysliikuntaa, Pimenova sanoo Kommersantin haastattelussa.

Joogalla on Venäjälläkin pitkät juuret

Maailmassa vietettiin viime kuussa ensimmäistä kansainvälistä joogapäivää. Venäjä oli niiden 177 maan joukossa, jotka kannattivat joogapäivän julistamista kesäkuun 21. päiväksi.

Tapahtumia järjestettiin Venäjällä kymmenissä kaupungeissa, ja osallistujia oli niissä arviolta 33 000, kertoi tuolloin Russia & India Report (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän tunnetuin joogaaja on pääministeri Dmitri Medvedev. Hänen presidenttikaudellaan 2008–2012 joogan suosio Venäjällä kasvoi voimakkaasti ennen muuta nuorten parissa.

Vaikka joogastudiot ovat Venäjällä tämän vuosituhannen ilmiö ja Stalinin aikaan harrastus oli suorastaan kielletty, sillä on Venäjälläkin yli sadan vuoden taakse ulottuvat juuret.

Lue seuraavaksi