1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pistikö itikka? Puriko ötökkä? Kauneudenhoidosta tuttu yrtti tuo avun kutinaan

Sääskien karkottamiseen konstit ovat monet, mutta toisinaan suojaus pääsee pettämään. Kutiseviin sääskenpuremiin on olemassa tehokas luonnonlääke, jota voi kasvattaa kotioloissakin.

Kuva: Teemu Vallo / Yle

Meneillään oleva "hyvä" sääskikesä on mainiota aikaa testata sääskenpuremien kutisemiseen auttavia konsteja.

Vanhan kansan oppi sääskistä selviämiseen on karu: inisevien verenimijöiden aloitettua saalistuslentonsa mennään metsään vähissä vaatteissa ja annetaan sääskien kupata. Kun – tai jos – tästä on selvitty, sääsket eivät enää loppukesän aikana vaivaa.

Nykyihminen ei ole yhtä kovanahkainen kuin menneiden vuosikymmenten kovan elämän parkkinnuttamat sukupolvet, joten erilaisia karkottimia ja pistokohtien rauhoitteluun sopivia salvoja ja balsameita löytyy apteekeista hyllymetreittäin.

Toimii tosi hyvin pieniin palovammoihin, haavoihin, ötökänpuremiin ja vaikka viikonloppuna tulleisiin asfaltti-ihottumiin.

Elias Marjanen

Tepsivä lääkekasvi sopii kotikasvatukseenkin

Kemiläinen Elias Marjanen suosii kuitenkin vaihtoehtoista hoitotapaa. Hän kasvattaa kotonaan lääkeaaloeta, eli tutummin aloë veraa.

Kuva: Teemu Vallo / Yle

– Kasvi on suhteellisen halpa ostos, noin 15-20 euroa ja se on helppo kasvattaa. Se vaatii kastelua pari kertaa viikossa, aurinkoisina ja kuumina viikkoina hieman enemmän, Marjanen kertoo.

Aloë vera on monelle tuttu kauneudenhoitotuotteista, mutta sillä on myös monenlaisia muita käyttötapoja. Sitä käytetään muun muassa ulostuslääkkeenä.

Marjasen mukaan kasvi on todella tehokas myös iho-oireiden hoitoon. Lehdestä leikataan pieni palanen irti ja sitä hierotaan paukamiin taikka haavoihin, neuvoo Marjanen.

– Aaloe toimii tosi hyvin pieniin palovammoihin, haavoihin, ötökänpuremiin ja vaikka viikonloppuna tulleisiin asfaltti-ihottumiin.

Testiä varten on uhrauduttava

Allekirjoittanut päätti vaaroja uhmaten uhrautua ja tarjosi itsensä hyttysten syötäväksi kokeillakseen konstin toimivuutta. Kasvin vaikutus oli nopea eikä kutina taikka paukama ollut vielä seuraavanakaan päivänä tullut takaisin.

Aloë veran vaikutus perustuu siihen, että kasvi sisältää muun muassa luonnollisessa muodossa olevaa salisyylihappoa joka lievittää kipua, särkyä ja tulehduksia.

Toimitusharjoittelija Teemu Vallo