Tuliko kiire passin kanssa? Verkkoasiointi ja nopea toimitus helpottavat

Kesä tuo ruuhkat passitoimistoihin. Esimerkiksi Helsingissä asiointiaikaa voi joutua odottamaan elokuulle. Pohjanmaalla taas passihakemuksen pääsee eräillä poliisiasemilla jättämään muutaman päivän sisällä. Jos matka sattuu kohdalle äkisti, aina voi anoa passia pika- tai express- toimituksilla.

Kotimaa
Laatikollinen passeja poliisilaitoksella.
Yle

Passin tavallinen toimitusaika on poliisihallinnon mukaan 4-6 arkipäivää. Laskuri käynnistyy siitä, kun asiakas on asioinut poliisin palvelupisteessä. Pelkästään verkossa hakemuksensa tehneelle passi luvataan 6-12 arkipäivässä.

Jos matkalle pitää päästä nopeasti, mutta matkustusasiakirja ei olekaan kunnossa, passille voi pyytää pikaista toimitusta.

Pikatoimituksella passin saa valitulle poliisiasemalle 3-5 arkipäivässä. Express-toimitettu passi tulee 0-1 arkipäivässä, mutta se noudetaan aina Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisin lupapalvelupisteestä tai Pasilan poliisitalolta.

Express-passihakemus on jätettävä poliisilaitokselle kello 11 mennessä, jolloin sen saa samana iltapäivänä. Verkossa tehdyn express-toimitetun passin hakemisen aikaraja on kello 9, jolloin sen saa seuravana iltapäivänä.

Nopeasti toimitettua passia voi hakea verkossa pelkästään, jos hakeminen ei vaadi asiointia poliisilaitoksen lupapisteessä.

Poikkeustapauksissa hakijalle voidaan myöntää myös väliaikainen passi, joka on voimassa vain yhden matkan ajan. Väliaikaista passia haetaan poliisiasemalta ja se annetaan mukaan.

Sähköisesti vai ei?

Lupahallinnon sähköisen asioinnin projektipäällikkö Laura Hirvonen suosittaa passin uusijaa laittamaan hakemuksen aina vireille verkossa, vaikka asemalla pitäisi käydä tunnistautumassa, jättämässä sormenjäljet ja kirjoittamassa nimikirjoituksen.

Verkossa voi myös varata poliisilaitokselle asiointiajan. Järjestelmä osaa kertoa hakijalle, riittääkö pelkkä verkkoasiointi, vai puuttuuko esimerkiksi ajantasainen sormenjälkitunniste.

Hakemuksen voi tehdä täysin verkossa, jos digitaalisen kuvan lisäksi hakijalla on (voimassaoleva tai vanhentunut) enintään kuusi vuotta sitten myönnetty passi. Nimikään ei saa olla vaihtunut sitten edellisen passin.

Sormenjäljet biometrisena tunnisteena otettiin käyttöön vuonna 2009. Suomalaisilla on siis vielä paljon 10-vuoden passeja, joita ei voi uusia pelkästään verkossa.

Jatkossa verkkoasiointi yleistyy, arvioi ylitarkastaja Hanna Piipponen poliisihallituksesta. Täysin poliisiasemalla käyntiä ei voi välttää. Esimerkiksi viisi vuotta voimassa olevan passin omistaja joutuu asioimaan lupapalvelupisteessä joka toisena uusimiskertana, sillä sormenjälkitunnisteet tulee päivittää ajoittain.

Joskus mentävä paikalle

Pelkkä verkkoasiointi ei aina riitä passin uusimisessa. Esimerkiksi alle 12-vuotiaalle lapselle ei myönnetä passia ilman käyntiä poliisilaitoksella. Lapselta ei oteta sormenjälkiä, sillä jälki muuttuu lapsen kasvaessa. Lapsen onkin aina oltava itse mukana tunnistettavana hänelle passia haettaessa.

Jos poliisilaitokselle täytyy mennä, ja asiointiaika tuntuu sijoittuvan liian myöhäiselle ajankohdalle, voi kokeilla kahta kiertotietä, neuvoo Laura Hirvonen Poliisihallituksesta.

Ensinnäkin kannattaa valita pääpoliisiaseman sijasta hiljaisempi asema, jolloin ajan voi saada pian. Esimerkiksi Pohjanmaalla Pietarsaaren poliisiasemalta löytyy asiointiaika muutaman päivän päästä, mutta Kokkolassa aika menee viikon päähän. Jos on viitseliäisyyttä, hakemuksen kanssa voi ajella kauemmaksikin, sillä passiasian voi hoitaa muuallakin kuin kotipaikan poliisilaitoksella.

Toista kikkaa poliisi suosittelee vain kiiretapauksissa. Asiakas voi ohittaa luvanhaun ajanvarauksen kokonaan ja mennä jonottamaan asiointipisteeseen jononumero kädessä. Jonossa saattaa joutua istumaan pitkään, mutta asiointi onnistuu samana päivänä.

Sähköisyys helpottaa

Projektipäällikkö Laura Hirvonen Poliisihallituksesta arvioi, että passiruuhkat ovat hieman helpottuneet sähköisen asioinnin vuoksi. Sähköinen asiointi otettiin käyttöön viime vuoden joulukuussa.

Tämän vuoden viitenä ensimmäisenä kuukautena tehtiin 100 000 sähköistä passihakemusta. Hakijoista 52 000 sai asiakirjansa pelkän verkkoasioinnin perusteella.

Viime vuonna poliisi myönsi 721 794 passia. Niistä väliaikaisia passeja oli vajaat 6 000. Pikapasseja myönnettiin viime vuonna 46 244 ja expresspasseja 15 278 kappaletta.

Ylitarkastaja Hanna Piipponen poliisihallituksesta toteaa, että kesäiset passiruuhkat liittyvät siihen, että asiakaspalvelun tiskiaikaa on vaikea saada. Passitoimitukset sen sijaan ovat pysyneet aikataulussaan.

Passivalmistajan kanssa sovitut kiintiöt tarkoittavat sitä, että pika- ja expresstoimitetuille passeille on päiväkohtaiset kiintiöt koko maahan. Vuonna 2013 uutisoitiin kiintiöiden toistuvasta ylittymisestä. Piipposen mukaan tänä kesänä kiintiöt ovat täyttyneet vain muutaman kerran. Kiintiön täyttyminen tarkoittaa passinhakijalle sitä, että hän ei kyseisenä päivänä saakaan nopealla toimituksella haluamaansa passia. Toimitus siirtyy silloin seuraavaan päivään.