Miimikot patistelevat kaupunkilaisia käyttämään roskiksia

Teatterimiimikot otetaan avuksi taistelussa kaupunkikeskustan roskaantumista vastaan Jyväskylässä. Suurtapahtumien yhteydessä on perin tavallista, että vieraiden poistuttua jäljelle jää melkoisia jätemääriä. Ylioppilasteatterin miimikot jalkautuvat Jyväskylän Kesän festivaalitapahtumiin ja MM-ralliin opastamaan roskisten käyttöä.

Kotimaa
Teatterimiimikot opastavat kaupunkilaisille roskisten käyttöä Jyväskylässä.
Teatterimiimikot opastavat kaupunkilaisille roskisten käyttöä Jyväskylässä.JAPA ry

Vastikään roskaamisesta nousi poru viime viikolla Helsingin Olympiastadionilla, jossa One Direction –poikabändin keikalle monta yötä jonottaneet fanit jättivät jälkeensä ikävät jätekasat. Himoksen juhannusjuhlijoilta puolestaan jäi festarialueelle viisitoista sohvaa Jämsässä. Ne tosin eivät olisi mahtuneet yhteenkään roskikseen.

Miimikot iskevät ensi kerran Jyväskylän Kesän avajaisissa tiistaina 7. heinäkuuta kello 12. Kokeile edes kerran -sanonta tulee tutuksi miimikoiden kierrellessä näyttämässä mallia, miten roskat voi näppärästi laittaa lähimpään roskikseen. Miimikot vierailevat kävelykadulla myös heinäkuun lopussa rallikansan keskellä.

Kaupunkilaiset toivoivat lisää roskiksia

Aina ei roska osu koriin, vaikka se olisi vieressä.
Aina ei roska osu koriin, vaikka se olisi vieressä.Arvo Vuorela / Yle

Usein roskis jää vain huomaamatta, vaikka se olisi ihan vieressä. Vuonna 2014 Sotkutonta päivää! -kampanja kysyi jyväskyläläisiltä ideoita kaupungin siistinä pitämiseksi. Vastauksissa kaivattiin eniten lisää roskiksia ja keksittiin hauska idea roskisten huomioarvon nostamiseksi.

Roskan laittaminen roskikseen on helppoa, kannattaa kokeilla - edes kerran.

Terttu Nyberg

Nyt Jyväskylän ydinkeskustassa roskiksia on helppo löytää seuraamalla katuun maalattuja jalanjäljkiä, jotka johdattavat roskakorin luo. jalanjälkiä voi bongata kävelykadulla heinäkuun ajan. Roskiksen kyljestä voi johdattaa itsensä QR-koodin avulla arvaamaan roskisten todellista määrää Väinönkadun ja Kilpisenkadun välisellä alueella. Määrä voi yllättää.

Lisää ideoita kaivataan

Jalanjäljet opastavat roskakorille.
Jalanjäljet opastavat roskakorille.Arvo Vuorela / Yle

– Jalanjäljet olivat hauska ja helppo idea kokeilla roskaantumisen vähentämisessä. Tulevaisuudessa asukkaiden lähettämiä ideoita jatkojalostetaan edelleen ja uusia ideoita otetaan ilolla vastaan. Roskan laittaminen roskikseen on helppoa, kannattaa kokeilla - edes kerran, kannustaa jätehuoltosuunnittelija Terttu Nyberg Jyväskylän kaupungilta.

Sotkutonta päivää! on Jyväskylän kaupungin roskaamisen ja ilkivallan vastainen kampanja, jota suunnittelee ja toteuttaa jyväskyläläinen kestävää kehitystä edistävä JAPA ry.

Rallituristejakin muistetaan roskisten käytöstä.
Rallituristejakin muistetaan roskisten käytöstä.Arvo Vuorela / Yle