Kela syytösten kohteena – peruuttaa jo sovittuja kuntoutusjaksoja rahapulan takia

Kela peruuttaa jo hyväksyttyjä Aslak- ja TYK-kuntoutuksia syksyltä. Osa kuntoutuskeskuksista vaatii Kelaa perumaan päätöksensä.

Kotimaa
Mies punnertaa jalkaprässiä
Yle/Timo Ikonen

Työikäisille harkinnanvaraisia kuntoutuksia järjestävät kuntoutuskeskukset ovat pöyristyneet Kelan toimista. Hallitusohjelmassa Kelan määrätään lakkauttavan jo ennen alkuaan AURA-ohjelman, jonka oli tarkoitus nähdä päivänvalo vuodenvaihteessa. Sen hintalappu olisi ollut 20,6 miljoonaa euroa. AURA-ohjelman idea oli yhdistää nykyiset Aslak- ja TYK-kuntoutukset.

Kelan mukaan hallitusohjelman säästöistä johtuen rahaa puuttuu Kelan kassasta nyt 9,7 miljoonaa euroa. Aslak- ja TYK -kursseja ei voida Kelan mukaan toteuttaa syyskuun alusta alkaen. 1080 ihmiselle oli jo ehditty tehdä myönteinen päätös, mutta nyt heille on lähetetty peruutuskirje.

Kuntoutuskeskukset eivät Kelan selityksiä niele, vaan vaativat, että Kela pyörtää päätöksensä jo kertaalleen sovittujen kurssien peruuttamisesta.

– Tämä on meille outo asia. Mielestämme sopimusten mukaan tämän ei pitäisi olla mahdollista, ja pyydämme Kelaa harkitsemaan uudelleen. Aslak-kursseista meillä oli sopimus tämän vuoden loppuun, sanoo Punkaharjun Kruunupuiston toimitusjohtaja Hannu Ronkainen.

Kuntoutus-kyltti
Yle/Timo Ikonen

Ronkainen toimii myös Kuntoutuksen toimialayhdistyksen varapuheenjohtajana ja on käynyt Kelalla neuvottelupöydässä.

Myös Kelalle hallituksen päätös tuli yllättäen, mutta Kelan kuntoutusjohtajan Tiima Huuskon mukaan tilanne on täysin sopimusten mukainen.

– Meillä on neljän vuoden hankintasopimuksia, joissa on todettu, että edellytyksenä on, että saamme harkinnanvaraisen kuntoutuksen määrärahan näitä palveluja varten, Huusko sanoo.

Osassa yrityksissä aloitetaan yt-neuvottelut

Viime vuosina Aslak-kuntoutuksissa on käynyt noin 13 000 ihmistä vuosittain. Valtakunnallisesti kursseja tarjoaa 29 palveluntarjoajaa. Esimerkiksi Itä-Suomessa kuntoutuksia järjestää seitsemän yritystä, joista osa pohtii jopa vahingonkorvauksen mahdollisuutta.

Varsinkin yritykset, jotka kilpailutuksessa saivat järjestettäväkseen monia Aslak-kursseja ovat äkkinäisestä päätöksestä ihmeissään. Joissakin yrityksissä aloitetaan yhteistoimintaneuvotteluja. Asiaan toivotaan vielä sopimusta.

– Toivomme, että asiaan löytyisi vielä sellainen hyvä ratkaisu, että voitaisiin toteuttaa ihmisille nämä kuntoutukset, Ronkainen sanoo.

Kela siirtää pallon puolestaan ministeriöiden suuntaan.

– Tämä ei ole Kelan päätettävissä. Mikäli saadaan puuttuvat 9,7 miljoonaa, niin voimme yrittää toimeenpanna syksyn kursseja, Huusko sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että tällä hetkellä rahaa ei tipu. Harkinnassa ei ole myöskään Kelan pyytämää siirtymäaikaa.