Tukkiiko hevoskuljetus autobaanasi? Älä hermostu tai 500-kiloinen kyytiläinen panikoi

Hevonen kuulee traileriin lähellä murisevat moottorit ja tasapainoilee liikenteen seassa kopissaan lähes irti. Kanssa-autoilijoiden on syytä huomioida hevoskuljetus.

Kotimaa
Hevosta siirretään kuljetusvaunuun.
YLE

Aurinko paistaa, tie on kuiva ja liikenteessä täydellinen kesäkeli. Nopeusrajoitus on sata kilometriä tunnissa. Kuski antaa kaasun laulaa - kunnes: edessä möllöttää varsinainen tien tukko, hevoskuljetus!

– Aina niitä läheltä piti- tilanteita tulee, kun toiset haluavat mennä kovempaa, ja hevoskuljetuksen kanssa ei saa mennä kuin kahdeksaakymppiä, hevosiaan tien päällä muutamia kertoja viikossa kuljettava ravivalmentaja Erkki Tulla kertoo.

– Kiireisimmät ohittelevat ahtaissa paikoissa ja kiilaavat eteen turhan ahtaasti. Silloin joutuu tekemään hevoskuljetuksen kanssa liian tiukkoja jarrutuksia.

Tullan tallilta tieliikenteen sekaan mennään pieneltä sivutieltä viitostielle, missä nopeusrajoitus on 100 kilometriä tunnissa. Kyydissä on usein kaksikin hevosta.

Hevonen painaa 400–800 kiloa ja on hevoskuljetustrailerissa tai kuorma-autossa käytännössä irti. Se tasapainoilee neljän jalkansa varassa ja siksi hevoskuljetuksen on sekä kiihdytettävä, että jarrutettava hitaasti ja tasaisesti.

– Pahimpia tilanteita ovat ne, kun olet liikenteen seassa ja joku kääntyy yhtä äkkiä laittaen vilkun päälle vasta viime hetkellä ja tulee äkkijarrutus. Tai samalla tavalla joku tulee yhtä äkkiä eteen sivutieltä liian ahtaaseen rakoon. Hevoskuljetuksella ei voi jarruttaa nopeasti, Tulla sanoo.

Moottorin murina voi aiheuttaa paniikin

Monet hevosia kuljettavat kauhistelevat Tullan tapaan myös tilanteita, joissa hevoskuljetus ohitetaan hinnalla millä hyvänsä, vaikka paikka olisi kuinka ahdas. Etenkin trailerissa matkustaville hevosille voi olla pelottavaa, jos auto murisevine moottoreineen kärkkyy lähellä hevoskuljetusta. Samoin vaikkapa moottoripyörän ääni voi aiheuttaa eläimessä jopa paniikin. Kapeaan rakoon hevoskuljetuksen eteen kiilaaminen puolestaan aiheuttaa jälleen äkkijarrutuksen.

ravivalmentaja Erkki Tulla
Riina Kasurinen/Yle

– Nykyisessä autossani hevoset ovat takapuoli menosuuntaan päin, joten äkkijarrutustilanteessa ne voivat nojata takapuolellaan seinään ja tasapainottaa itseään, joten jos tiellä vaan pysytään, niin mitään pahempaa ei pääse tapahtumaan. Mutta joissakin autoissa jatrailereissa hevoset matkustavat pää eteenpäin ja joissakin sivuttain ja niissä jarrutukset ovat hevosille varmasti vaikeampia.

Poliisin mukaan hevoskuljetuskaluston muuttuminen trailereista yhä useammin kuorma-autoiksi on toisaalta hyvä asia, toisaalta huonontanutkin tilannetta.

– Moni autoilija ei edes tiedä tänä päivänä, että kuorma-autossa kuljetetaan hevosia. Autoissa on kuitenkin lähes aina jonkinlainen tallimerkintä tai muu tieto siitä, että kyydissä on hevosia ja jokaisen autoilijan velvollisuus on lukea liikenneympäristöään. Hevoskuljetuksia ajavat ovat kuitenkin tänä päivänä niin valveutuneita, että kalusto on kunnossa, joten eläinten on sikäli turvallista matkustaa, Itä-Suomen liikennepoliisin komisario Jarmo Puustinen sanoo.

Onnettomuuksia silloin tällöin

Myös Liikenneturvan mukaan hevoskuljetuksia ajavat ovat yleensä poikkeuksellisen varovaisia ja uhka tulee muusta liikenteestä. Liikenneturvan mukaan erityisiä riskitilanteita ovat liian lyhyellä turvavälillä tehtävien ohitusten lisäksi rampeista ja liittymistä hevoskuljetuksen eteen kiihdyttäminen. Ajatus voi olla, että hitaan hevoskuljetuksen eteen on ennätettävä, mutta se aiheuttaa turhan vaaratilanteen.

– Etenkin nyt kesällä on syytä tiedostaa, että hevostrailereissa voidaan kuljettaa esimerkiksi laitumille myös sellaisia eläimiä, jotka eivät ole tottuneet matkustamiseen. Jokaisen on syytä pitää huoli, ettei aiheuta omalla toiminnallaan turhaan vaaraa eläimille, Puustinen sanoo.

Onnettomuuksia, joissa hevoskuljetus on osallisena, sattuu Puustisen mukaan silloin tällöin, mutta ei kuitenkaan kovin usein. Hevosia kuljettavat ovat yleensä itse hyvin perillä riskeistä.

– Hevoskuljetusta kun ajetaan, niin yritetään aina pitää tosi pitkät välit edellä meneviin ja kaikin tavoin ennakoidaan sitä, ettei pahoja tilanteita pääsisi tulemaan. Etenkin liukkailla keleillä pitää olla tarkkana, Tulla sanoo.

Näin ohitat hevoskuljetuksen turvallisesti

Liikenneturva antaa kolmen kohdan selkeän muistilistan hevoskuljetuksen turvalliseen ohittamiseen.

1. Anna ja jätä aina tilaa hevoskuljetukselle.

2. Jos ohitat, muista kunnolliset turvavälit ennen ja jälkeen ohituksen.

3. Vältä yllättäviä liikkeitä, kuten kaasutuksia ja tööttäämistä.