1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuuma lämpötila saa liskon vaihtamaan sukupuolta

Australialaistutkijat ovat osoittaneet, että parta-agaman sukupuoleen voivat luonnossa vaikuttaa sekä kromosomit että lämpötila.

tiede
Australialainen parta-agama kuvattuna Frankfurtin eläintarhassa.
Australialainen parta-agama kuvattuna Frankfurtin eläintarhassa.Frank C. Müller, Baden-Baden / CC BY-SA 2.5 -lisenssi, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5

Sukupuolen määräytyminen näyttää olevan luonnossa varsin monimuotoinen asia. Esimerkiksi nisäkkäillä, kuten ihmisillä, sukupuoli määräytyy kromosomien mukaan. Joillakin matelijoilla, kuten alligaattoreilla ja joillakin kilpikonnilla, sukupuoleen vaikuttaa munien haudontalämpötila.

Tutkijat ovat osoittaneet, että australialaisen parta-agaman sukupuoleen vaikuttavat nämä molemmat. Laboratorio-olosuhteissa on aiemmin osotettu, että kromosomeihin perustuva sukupuoli voi parta-agamallakin vaihtua haudontavaiheessa kuumassa lämpötilassa. Nyt Nature-lehdessä julkaistu tutkimus (siirryt toiseen palveluun)osoittaa saman ilmiön toimivan myös luonnossa, ja se on nähtävissä Australiassa alueella, jossa ilmasto on lämmennyt nopeimmin viimeisten vuosikymmenten aikana.

Canberran yliopiston tutkijaryhmä havaitsi luonnosta otettuja liskoja tutkiessaan, että jotkut kromosomeiltaan miespuoliset parta-agamat itse asiassa toimivat kuin naaraspuoliset eläimet. Ne pystyivät lisääntymään urospuolisten kanssa ja ovat muutenkin fyysisesti naaraspuolisten liskojen kaltaisia.

Tutkijat osoittivat laboratorio-olosuhteissa, että nämä luonnosta otetut, kromosomeiltaan miespuoliset naaraat tuottivat enemmän munia kuin kromosomeiltaankin naaraspuoliset eläimet. Sukupuolta vaihtaneiden eläinten munista syntyi alhaisissa lämpötiloissa kaikista koiraita ja korkeissa lämpötiloissa naaraita.

Tutkijoiden mukaan löytö auttaa paremmin ymmärtämään esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia evoluutioon ja luonnon monimuotoisuuteen.

Tutkimuksesta uutisoivat myös mm. The New York Times ja Science Alert-tiedesivusto.

Lue seuraavaksi