Vihdoinkin: helteet tulivat kreivin aikaan jäätelönmyyjän kannalta

Jäätelön kysyntä on yrittäjien mukaan niin paljon säiden varassa, että bisnekselle jää lopulta aika vähän sijaa. Kylmän kesän keskeltä löysimme myös jäätelöfirman, jonka bisneksiä sää ei häiritse.

talous
Asiakkaita jäätelökioskilla.
Timo Heikura / Yle

Sokeria, sitruunamehua ja kanelia. Näitä aineita sekoitetaan oikeassa suhteessa jäätelömassaan ja pian on kanelijäätelö valmista. Suonenjoella toimivassa Peltolan juustolassa on tehty jäätelöä suomalaisille ravintoloille jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Toisin kuin alalla yleensä, suonenjokisen pienjäätelötehtaan tuotteiden kysyntä ei ole sidottu siihen, paistaako aurinko.

– Meille on kaikkein paras aika pikkujouluaika. Silloin kun ravintoloissa käy eniten ihmisiä, silloin menee myös meidän tavaroita, myhäilee Peltolan juustolan toimitusjohtaja Matti Kärkkäinen.

Sen sijaan jäätelökioskeissa on ollut kylmää muuallakin kuin pakastealtaassa. Kiinteät kulut, vuokrat ja työntekijöiden palkat on maksettava, vaikkei sää bisnestä suosikaan.

Tämä ei ole ollut suoraan sanottuna mikään bisnes, on tämä vaan niin keliriippuvainen juttu.

Allu Koskinen

– Kyllä aika monta palloa saa pyörittää, ennen kuin on saanut vuokran kokoon, tunnustaa Hovikalla Oy:n yrittäjä Jari Koskinen.

Koskisella on pelkästään Kuopiossa kuusi jäätelökioskia, joista kaksi on kalleimmalla mahdollisella paikalla: Kuopion torilla.

– Tämä on ihan täysipäiväistä työtä. Toivottavasti siitä jää yritykselle syksyllä jokin pieni korvaus.

"Ei ole mikään bisnes"

Jari Koskisen yksi kilpailija on Allu Koskinen, jonka omistamalla Kuopion Jäätelökioskit Oy:llä on kaupungissa seitsemän jäätelökioskia. Vasta toista kesää jäätelökauppaa tekevä Koskinen yrittää nähdä alkukesän sään hyydyttämässä bisneksessä myös myönteisiä puolia.

– Se, että pääsee nuoria työllistämään, on se, millä tätä on pystynyt itselleen perustelemaan, hän nauraa.

– Tämä ei ole ollut suoraan sanottuna mikään bisnes, on tämä vaan niin keliriippuvainen juttu.

Jäätelöautolla kaasu pohjassa

Samaa mieltä on Siilinjärvellä asuva Satu Merivalo, joka on tullut lastensa kanssa ostoksille jäätelöautolle.

– Nyt kun paistaa, niin tuli ostettua. Jos olisi satanut, niin olisi varmaan jäänyt väliin.

Jäätelöauton ratin takana on Eetu Marttila, joka ajaa yhtä Suomen Jätskiauton autoista.

Kyseessä on Kuopiossa pääpaikkaansa pitävä franchise-yritys, jossa käytännön toimintaa pyörittävät kuusi paikallista yrittäjää. Ajossa on yhteensä viitisenkymmentä jäätelöautoa, jotka operoivat ympäri maata. Vasta viime kesänä toimintansa aloittanut yritys on jatkuvasti laajentunut.

– Suomessa on noin 2,4 miljoonaa taloutta, joista meidän reittimme kattavat noin 2,1 miljoonaa. Olemme laajentuneet nopeasti, myöntää Suomen Jätskiauto Oy:n osakas ja yrittäjä Veijo Laitinen.

"Kasvunrajoja ei ole"

Yrityksen toiminta-alue on jatkuvasti kasvanut ja kokonaan uusia laajentumisalueita on enää Seinäjoella ja Rovaniemen pohjoispuolella. Yritys työllistää maaliskuusta syyskuun loppuun kestävän sesongin aikana satakunta ihmistä. Toiminnan laajenemisen myötä lisääntyvät myös rekrytoinnit.

– Se tarkoittaa 10–20 sesonkityöntekijää ja kalustoa viitisen autoa lisää, Laitinen selventää.

Suomen Jätskiauton yhteenlaskettu liikevaihto oli jo viime vuonna runsaat neljä miljoonaa euroa. Tälle vuodelle tavoite on puolet enemmän eli kuusi miljoonaa.

Veijo Laitisen mukaan konsepti on sellainen, ettei siinä ole kasvunrajaa. Reittejä voidaan aina ajaa tiheämmin.

– Jos nyt ajetaan esimerkiksi reitti kolmen viikon välein, niin sitä voidaan ryhtyä ajamaan vaikka viikon välein, jos vain kysyntää riittää, hän selittää.